Välbeställdas gnäll

PJ Anders Linder i SVD har gjort sig till talesman för de välbeställda som gnäller. För de välbeställda som inte vill ha gemensam välfärd, gemensamt ägda skolor och gemensamt ägd sjukvård. För det är resultatet om man inte vill betala skatt. Något som gör det sämre för de som redan har det sämst.

Det är ju grymt synd om folk som tjänar över brytgränsen, tycker Linder, de får ju betala så mycket i skatt. Att de flesta av dessa människor (jag tjänade också så mycket på den tiden när jag kunde få välbetalda IT-jobb) har mer kvar efter skatt än majoriteten av Sveriges befolkning spelar förstås ingen roll för Linder. För i Linders värld finns ingen förståelse eller acceptans för att de som tjänar mer ska hjälpa till att betala för de som hard et svårare att klara sig i samhället.

I Linders värld gäller att sjuka, arbetslösa, fattigpensionärer osv får skylla sig själva. De föddes väl i fel omgivning, de valde fel föräldrar och fel födelsemiljö. För sånt väljer man säkert enligt Linder. Och för Linder så väljer man säkert fysiska och psykiska funktionshidner också. För i hans värld sfår man skylla sig själv. De rika ska absolut inte hjälpa till att betala.

Ja, en högskoleingenjör är faktiskt en höginkomstagare i den verkliga världen. Om än inte överklass eller speciellt rik. Det är rättvist att denne betalar mer i skatt än en undersköterska eller städare. Det finns förstås ett annat sätt att lösa det hela, det är att minska löneklyftorna. Höj arbetranas löner och sänk chefernas och höginkomsttagarnas. Så kommer de flesta att betala ungefär lika mycket i skatt. Rättvist och bra på alla sätt. Men förmodligen inte en lösning i Linders tankevärld.

I PJ Anders Linders värld är det också synd om småföretagarna. För det är synd om dem, de måste ju betala sociala avgifter för sina anställda. De måste betala in pensionsavgifter, avgifter till a-kassan osv. Men, det är väl sånt som Lidner kanske inte vill ska finnas, eller vad menar han? I min värld måste vi gemensamt betala in till detta. Det är nödvändiga saker för att mindre välbeställda ska kunna klara sig.

Men hur de sociala avgifterna (också kallade arbetsgivaravgifter) skulle hindra nån från att starta eget begriper jag inte. Det är ju knappast så att man startar med en höga av anställda, utan man startar nog med enbart sig själv och för det mesta så har man inte råd att betala in såna avgifter för sig själv i början. Vilket naturligtvis inte är bra, men nåt hinder för att starta eget är det inte. Dessutom skulle faktiskt socialdemokraternas senaste förslag om småföretagande lösa det problemet.

Det är faktiskt irriterande att läsa Linders gnällande å de välbeställdas vägnar. För det är bara gnäll och inget annat. Det handlar om människor som har det bättre än de flesta.

När Linder gör sig till talesman för de som har det bättre visar han förutom att han är en förespråkare för egoism och egofixering också ett förakt för alla de männsikor som har det svårt att klara sig. Istället för att ta dessa mindre lyckligt lottade i försvar väljer Linder istället att försvara och gnälla över de småproblem som de mer välbestäldla har. De lösningar på dessa problem som låter sig anas i Linders resonemang innebär att de fattiga ska få det ännu sämre. Föraktfullt, cyniskt och obehagligt är vad det är. Det är elitens arrogans gentemot vanligt folk. SVD:s förakt för vanligt folk.

Intressant?
Bloggat: Claes Krantz,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Larsa

  En till låginkomsttagare som inte fattar matchen. Arbetsgivaravgift och sociala avgifter är ett annat namn på extra löneskatt. Den ska även betalas för lågavlönade. Sen har ju vissa partier lyckats få låginkomsttagarna att tro att det faktiskt är arbetsgivaren som står för kostanden. Nej, om allt vore helt rätt skulle man baka in arbetsgivaravgiften i löneskatten istället. Då skulle ju till o med lönen för de flesta ”låginkomstagare” komma över brytpunkten men trots det skulle de inte få ut mer efter skatt.

 • Mr. G

  ”I Linders värld gäller att sjuka, arbetslösa, fattigpensionärer osv får skylla sig själva. De föddes väl i fel omgivning, de valde fel föräldrar och fel födelsemiljö.”

  Jaså, var säger han detta?

 • Anders E

  Herregud, du saknar ju verkligen all kontakt med verkligheten.

  Linder säger ingenting om att rika inte ska betala någon skatt och bidra till välfärden, han ifrågasätter de sinnesjukt höga skattenivåerna.

  Även om marginalskatterna sänktes till mer normala nivåer så skulle de som tjänar mer bidra med mer skattepengar till stat och kommun. Detta enkla faktum som till och med en femåring förstår väljer du att bortse ifrån.

  Säg mig, anser du att det finns någon gräns för hur höga marginalskatterna kan bli för de ”rika”. Varför inte 100 %?
  Ge mig ett svar!

 • Leifen

  Jag instämmer med Anders R, och vill mer än gärna veta vad du, herr Svensson, tycker att en ok marginalskatt ska ligga på eftersom du verka tycka att det är för lite med en marginalskatt på över 50%…

  Detta är mycket snack utan eftertanke!

 • noffe

  Hade vi ingen välfärd före värnskattens tid?

 • johansson

  Vad som försvinner i din retorik är att dom som tjänar mest också betalar mest skatt. Det som är så felvänt med skattesystemet är inte den totala skatten som man betalar, utan att marginalskatten är så hög.

  Vad inte vänsterfolk verkar förstå är att om man sänker marginalskatten så får man in ännu mer skatt, eftersom det då lönar sej att jobba extra även för dom som tjänar mycket.

  Om man måste betala in 67 kronor av varje hundralapp man tjänar extra, hur intressant är det då att anstränga sej?

  Som egen företagare kan man ofta välja hur mycket man vill tjäna. Många väljer att sluta jobba vid en viss gräns eftersom det bara är skatt efter ett tag.

 • Hampus

  Arbetsgivaravgift (löndeskatt)skall även betalas av ensamföretagare.

  fd egenföretagare

 • JH

  Tja, det svenska skattesystemet är DJUPT orättvist. faktiskt. Det enda dätta och egentligen vettiga asystem som skulel vra är att ha en flat skatt. Det system vi har nu är designat tvärsemot alla vettiga principer för en positiv utveckling.

  Om jag jobbar och tar risker har jag inget för det i det svensk samhället. Dvs om jag följer spelreglerna. Det är däfrö du svårligen hittar en egen företagare som tar ut lön över brytpunkten. Det är helt enkelt inte lönt att göra det. Vad man iställer gör är att ägna några timmarper dag åt kreativt skatteplanerande. För samhället i stort är detta extremt improduktivt arbete (inte bar i termer av förlorad skatteinkomst). Men då det är lönsammara att ägna tiden åt detta än att jobba och det dessutom är *MYCKET* lönsammare än att ta ut pengarna i lön, så blir resultatet som det blir.

 • Trident

  Som vanligt försöker vänsteranhängare blanda bort korten.

  Välfärden betalas INTE av höga skattesatser – den betalas av ARBETE! Gör staten det lönsamt för folk att arbeta OCH tjäna pengar kommer välfärden att säkras. Gör staten det lätt för sig och försöker säkra välfärden genom höga skattesatser kommer den att utarmas på sikt. Ekonomin och marknaden är globaliserad – pengar och arbetstillfällen försvinner utomlands lika snabbt som entertangenten trycks ned.

  Politikerna borde istället våga ta itu med den svenska avundsjukan – det är där problemet ligger. Vad är det för ffult i att grannen tjänar mer pengar än vad jag själv gör? Ska inte arbete och framåtanda premieras? Thomas Östros satt hos Lars Adaktusson och var stolt över att Sverige är bland de länder som har de mest ihoptryckta lönerna. Är detta något att vara stolt över? Ska landet utvecklas krävs att lönespridningen ökar, att det går att bli rik på hederligt arbete utan att staten konfiskerar två tredjedelar – DET ÄR FÖRST DÅ SOM VÄLFÄRDEN SÄKRAS!

 • Laban

  De flesta svenskar tycker nog att sjuka, handikappade och andra som behöver stöd ska få det.

  Men en inte så liten del av Sveriges befolkning tror att individer kan tänka och planera sitt liv bättre än själva, partihögkvartet har inget med saken att göra.

  Ca 80% (kan vara lite gammal siffra) av alla socialbidragstagare betalar mer skatt än de får bidrag. En stor andel som har det ”allra sämst” är alltså självförsörjande, utan att veta om det.

  Det är vad jag tycker är sjukt med vänsterns högskattesamhälle. Inte att de som har betalar mer skatt, utan att de som inte har låses in i politikernas godtycke.

 • Du läser väldigt dåligt Anders (och det verkar vara en återkommande åkomma när det gäller SvDs ledarsida)

  Faktum är att denna bloggpost följer den tröttsamma standardmallen 1A för billig vänsterslagordsreotrik:

  Man nämner någon politisk motståndare, och några stickord, någon mening etc ur vad denne anför. Därefter säger man typ
  ‘Men vad han inte säger är …’ och radar sen upp sina gamla harranger som alla har hört 1000-tals ggr.

  Här
  -Välbeställda gnäller
  -De vill inte ha gemensam välfärd (ren lögn!)
  -De vill inte betala skatt (lögn igen)
  -Ingen förståelse för eller vilja att hjälpa nödställda (bullshit)
  -Sjuka och arbetslösa får skylla sig själva (bullshit igen)
  -Valde väl fel plats och föräldrar (ännu mer bullshit)
  -Samma sak med funktionshindrade och psykiskt sjuka (rena ofördkämdheten, forutom givetvis BS)
  -Att kostnadsnivån inte hindrar företags möjligheter (faktiskt bara fel)
  -Det är inget annat än gnäll (upprepning, men i sak fel)
  -Förespråkar egoism och egofixering (trött vänstertugg)
  -Förakt för alla som har det svårt (oförskämd BS igen)
  -Vill att de fattiga skall få det ännu sämre (lögn igen)
  -Elitens och SvDs förakt och arrogans mot vanligt folk (tröttsamt vänstertugg, och BS förstås)

  Jag hittade några meningar som faktiskt inte var tom varmluft enlig listan ovan, som på ett hörn berörde vad som faktiskt skrevs. Men de kom totalt bort i standardutfallet.

  Men skulle nästan kunna tro att du är upprörd över att PJ inte använder ledarsidans utrymme för bokstavsvänsters 1:a majplakat istället. Det är nämligen det du argumenterar för. Nej, du skriver det faktiskt rätt ut på slutet! (Men tom du inser nog att det inte är så det fungerar i samhället)

  Jag påpekade samma bristande argumentation från dig (ang nåt G?ºr skrivit), fast i mildare ordalag. Du raderade det med nån idiotförevändning. Du kanske får för dig att göra samma sak igen, för raden av retoriska slag i luften är onekligen riktigt lång denna gång.

  Men jag vet också att du kan skriva betydligt intelligentare än så här. Du kan faktiskt köra fel politiskt med stil ibland. Du kan tom argumentera rätt en bra bit på vägen, och bara missa när du skall dra slutsatserna.

  Men som sagt, inte denna gång!

 • Strutsman

  Du verkar inte fatta poängen här. Man får ingen hjälp som egenföretagare under de år då man knappt har några inkomster, och när man väl ”lyckas” så ryker nästan allt i skatt. Det betyder ju att du kan tjäna exakt lika mycket som en industriarbetare under en tioårsperiod, men betala mer i skatt för att inkomsten är ojämnt fördelad.

  DET är bara en av orättvisorna i den svenska skattesystemet.

  Vi bör ha en platt skatt för nästan alla. Ska man ha en brytpunkt så bör den ligga så att någon procent betalar högre skattesats, inte halva befolkningen. Progressivitet får man istället genom ett högt grundavdrag och ett extra avdrag för förörjning av barn, vilket är det allra bästa för de lägst avlönade. Och skattesänkningen finansieras med att alla, fattig som rik, får samma trygghet.

 • Företagare

  ”Det är ju knappast så att man startar med en höga av anställda, utan man startar nog med enbart sig själv och för det mesta så har man inte råd att betala in såna avgifter för sig själv i början. Vilket naturligtvis inte är bra, men nåt hinder för att starta eget är det inte. Dessutom skulle faktiskt socialdemokraternas senaste förslag om småföretagande lösa det problemet.”

  Det märks att du är fullständigt okunnig om skatteregler. Du verkar tro att företagare kan ta ut lön utan att betala in arbetsgivaravgifter? Du kanske inte vet att 32,42% eller 32 kronor för varje hundralapp MÅSTE betalas in till statskassan. Det är inget som en företagare kan välja bort för ”man inte har råd”. Suck. När man läser inlägg som detta så inser man att det behövs bättre kunskaper bland vanligt folk om småföretagarnas villkor.
  Men det kräver förstås att folk läser innantill och tar till sig.

 • Timo Lindroos

  Lenin har talat!!!
  Kan säga så här om oss egna företagare.
  Jag tillhör dom som inte e ”överklass” e upvuxen på barnhem, asså under arbetarklassen typ, och jag har haft eget i 20 år (grattis att du orkar) I fjol kom jag upp i 240,000.- årsinkomst för första gången i min karriär!
  En byggjobbare tjänar garanterat lika mycket men tar inget ansvar för maskiner osv. Och definitift inte efter klockan 16:00!!! Inte jobbar dom helger heller, jo svart då!!
  Men jag kan tycka som så att dom som tjänar mer, typ en mille i månaden har råd med högre skatt, medans en sjuksköterska kan slippa undan med lite mindre!!! E inte sosse och kommer aldrig å bli det heller, jag äger mitt liv!!

 • Thure Eneroth

  Hej!

  Du skriver att det inte skulle vara några problem för en nyföretagare att inte betala in sina arbetsgivaravgifter!
  Myndigheten kommer att kräva in avgifterna och dessutom påföra dig ett skattetillägg. Det tycker i alla fall jag är ett problem.
  Självklart är höga arbetsgivaravgifter ett stort problem för den som vill starta
  ett eget företag.
  Hälsningar
  Zorro

 • Claes Beck-Friis

  En fundering efter att ha läst dessa mycket intressanta krönikor skulle kunna vara:

  Mikaels företag måste betala moms till staten på s ina intäkter innan lönen till Mikael. Och sedan betalar Mikael moms när han börjar köpa saker för sina 43 kronor.

  Så samma kronor beskattas flera gånger i vårt skattesystem.

 • Marcus

  Jag fattar inte riktigt. Du kallar ensamföretagare som tjänar 30000 och betalar 67% i skatt för välbeställda som gnäller. Det innebär att det blir 9900 kr kvar efter skatt och arbetsgivaravgifter. Och det motsvarar en undersköterskelön på 15000 och så vitt jag vet är de inte särskilt välbeställda.

  Och om vi skulle sänka skatterna så skulle konsumtionen öka och då skulle skatteinkomsterna öka. Flera länder har visat att man kan sänka skatter och samtidigt ha ökad välfärd. Se bara på Estland de sänkte sin plattskatt från 22% till 18% och har sedan dess fått mer skatteintäkter p.g.a. att korrumptionen har minskat och konsumtion ökat. Så kom inte med ditt världsfrånvända dravel.

 • Person A betalar 37 % i skatt. Person B betalar 67 % i skatt. Bara svensk vänster kan kalla det för rättvisa.

 • SD

  Måste bara hålla med Mr. G och Strutsman. Jag håller verkligen inte ofta med Linder utan kan tycka han är en tomte i många frågor, men att tillskriva honom påståenden som bara är dina egna uppfattningar är helt fel.
  Och ja, du missar poängen med texten. Jag uppfattar det som att du läser Linders text som ett försvarstal för lägre beskattning av miljonavlönade feta cigarrökande direktörer och andra skattesmitande borgarbrackor, men problemet är att skatteproblemet drabbar bl a egenföretagare på ett orimiligt sätt i många fall, pga just de mekanismer som Linder försöker peka på.

 • Företagaren

  Jag äger ett företag här i sverige, jobbar som konsult till utländska företag, tar ut flera tusen kr per timme. Det finns gott om uppdrag för mig, men trots det jobbar jag bara 20 timmar per vecka. Varför? Ja, tidigare hade jag 2 anställda som jag tog hand om, jobbade själv upp till 100 timmar per vecka, men jag blev inte rik – allt bara försvann i skatt! Till slut insåg jag den logisk slutsats med vårt skattesystem – det lönar sig inte att jobbar hårt och tjänar bra. Så jag flyttade till en billigare ort, drog ner på livsstilen, jobbar bara några dagar per vecka, och tar det lungt och gör som jag vill. Det har varit super för min golf handicap, men det är en katastrof för välfärdsverige. Tidigare betalade jag 5-6 miljoner i skatt varje år, nu betalar jag kanske 10% av det. Alla de dollar, pund, och yen som kom in till sverige går nu förmodligen till något annat land. Om det blir en shocksänking av skatten kunde jag kanske tänker mig att jobbar lite mer, men det kommer aldrig hända, och jag är ganska nöjd med min livstil nu.

  Så tror inte att högre skatter bara leda till höga skatteinkomster för staten. Om det var så skulle gamla sovjet har haft högsta skatteinkomster i världen. 100% skatt = ingen vill jobba = u-land = ingen välfärd alls. Det finns en gylleneskattenivå någonstans där ”the great good goes to the greatest number”, och det är långt under 67%.

 • Nilsson

  Jag håller definitivt med Linder att åtminstone bör taken där statligskatt och värnskatt betalas höjas en del.
  Men det är lite patetiskt när man gnäller om att egenföretagare måste betala egenavgifter på de lönekostnader man plockar ut ur sin verksamhet. jaha?? det får alla arbetsgivare betala för sina anställda, är man egenföretagare är man sin egen arbetsgivare och således får man erlägga egenavgifter för att finaseiera sjukförsäkring mm. vad är det för konstigt med det?? En person som driver ett eget AB har numer bra möjligheter att fondera upp pengar i bolaget och ta ut aktieutdelning mot 30 % skatt. Detta underförutsättning att verksamheten är lönsam. driver man en verksamhet som går mindre bra har man inte dom förutsättningarna, men då får man kanske fundera på om man ska fortsätta som egen.

 • erik

  Jag vet inte hur jag ska formulera det här utan att bli ännu än i kören av högeragitatorer som bara vill såga dig. Jag beundrar din offervilja för samhället och din vilja att dela med dig till utsatta grupper. Jag är själv småföretagare och skulle vilja dela med mig lite av mina tankar. Tänker man sig inte in i småföretagares situation blir det lätt att man tar deras åsikter som gnäll. De av oss som inte var rika från början måste ofta jobba många år med låga eller inga inkomster från rörelsen. Att vara hemma sjuk ett par dagar kostar oss inte sällan en månadslön i förluster. Våra barn får inte lika mycket uppmärksamhet då vi ofta inte kan ersättas några längre tider på våra jobb. Vi riskerar att bli existensminimums slavar om vi går i konkurs. det går säkert att fortsätta listan men det här är nog tillräckligt för att få fram poängen.

  Men ger man sig in i leken får man leken tåla. Tyvärr så kollar många blivande företagare inte upp hur dåliga villkoren är eller bryr sig inte för de hade ialla fall inte tänkt betala alla skatter.

  Så nu tänker jag berätta varför jag tycker att
  småföretagare i största allmänhet ska ha annorlunda och bättre villkor än idag.

  Småföretagare bör få det bättre för att det böhövs fler av oss och bättre kvalite på oss för att vår marknadsekonomi ska fungera bättre. Alla företag börjar små och och många verksamheter drivs lämpligen av en person med inga eller bara ett par anställda. Men vi sätter också press på befintliga större etablerade företag att inte höja priserna. Tänk på att utveckligen inte längre går mot minskade skillnader mellan arbetare och kapitalister. Kapitalister och andra redan rika lyckas just nu ta större och större del av kakan. Om detta ska förändras så måste reglerna för dem som vill försöka bli kapitalister förbättras. Stora företag kan idag spela ut svenskar mot kineser, indier och andra. Ni arbetare bör inse att ni långsiktigt gynnar motståndarsidan/etablerade kapitalister om ni på samma sätt spelar ut etablerade mot potentiella/nyetablerade kapitalister. Konsekvenserna att de idag för dåliga villkoren för småföretag/etreprenörer är:

  1. Större företag blir skyddade från konkurrens och kan höja priserna/sin andel av kakanen.

  2. Viktiga samhällsfunktioner som är svåra att sköta storskaligt lägg ner (lanthandeln är ett bra exempel).

  3. Laglydiga medborgare blir avskräckta att starta förtag och mindre kompetenta skattefuskare får fylla funktionerna.

  4. Mångfalden minskar med stordrift.

  5. Funktioner tas helt över av svarta aktörer. Med det mernar jag folk som inte betalar skatt.

  Är då pengar den enda drivkraften att starta företag? Nej givetvis finns det fler motiv. Friheten att inte han någon chef, att planera sina dagar som man vill osv. Men andra motiv än pengar har många arberare också för att ta sina jobb. Men ska Ska dagisfröknar ha lägre lön för att de får jobba med barn? Nej givetvis inte och inte företagere ska inte ha sämre villkor för att de är ”fria”.

  Så lev er in i vår sitts och lyssna på oss för vi är inte bara era motståndare vid förhandlignsbordet när löner sätts vi när också personer som förtjänar rimliga villkor som alla andra.

  Anser in som jag att det just nu behövs fler och laglydigare företagare måste ni också inse att det krävs förändringar av företagarpolitiken.

  Förändrar man med ett liberalthöger perspektiv så sänker man våra skatter och minskar vår skyldigheter mot samhället och arbetstagarna.

  Förändrar man med socialdemokratiskt perspektiv blir det svårare för mig att hitta på vad man ska göra. Men det måste gå ut på att miska våra risker och öka vår trygghet. Medborgarlön och ökade möjligheter till skuldsanering är det ända jag kommit på hittlis men det första kostar enorma pengar. Man kan också begränsa konkurrensen men då försvinner ju lite poängen med marknadsekonomi. Eller så accepterar man högerpolitimk tills dess att man arbetat fram egna hållabara ideer. Jag tror det går bara men vill.

  Förändrar man med ett kommunistiskt perspektiv ska så bör vi få lön utan att behöva arbeta en period som kompensation för att våra tillgångar konfiskeras och för att våra arbetsinvesteringar blivit värdelösa. In som har detta som mål måste tänka på att flera olika funktioner i samhället fortafande kommer vara svåra att driva storskaligt utan katastrofal inefektivitet och att de som väljer jobb där man bara är en eller ett par anställda kan hamna i kläm om man utgår från stora enheter när man planerar ekonomin.

  tack för möjligheten att få kommentera din blogg

 • Jenny

  De 67% i skatt räcker inte. Det kommer moms på det också.
  Tar du de 33% och drar momsen så blir det 26% kvar. Ttre fjärdedelar gick alltså i skatt. tycker någon det är rimligt?

  Jag gör inte det och följaktligen håller jag på att avveckla min koppling till sverige. Jag föddes här. Jag har växt upp här. Jag kan under inga omständigheter någonsin tänka mig att förvärsarbeta här. Och braindrainen existerar. De flesta jag känner som utbildar sig och inte är rädda för att arbeta längar bort. Jag förstår att de som inte tjänar så mycket pengar vill ha en omfördelningspolitik där skatter flyttar pengar från de som tjänar till de som inte gör det, men när de som tjänar arbetar mindre eller flyttar för att man sugit ut dem mer än de tålde, vem finns det då kvar att beskatta?

 • Nisse

  Hur länge till har Sverige råd att driva bort de driftigaste människorna och mest efterfrågade färdigheterna till andra länder? 2007 var utvandringen från Sverige rekordstor och man behöver knappast ens gissa vilka grupper det rör sig om – människor som får mycket bättre lön för mödan och arbetsmiljö utomlands (t.ex. sjuksköterskor och läkare) och som är tillräckligt attraktiva för arbetsgivare och driftiga nog för att faktiskt förmå ta det steget.

  Hur kommer Sverige att se ut om 5 år ifall flykten från jantelagslönerna och jantelagsskatterna (och den destruktiva arbetsmiljön i kommun och landsting) fortsätter?

  Om 10 år?
  Om 20 år?

  Hur mycket är det värt att betala för den skickligaste vårdpersonalen?

  För att dra det till sin spets:
  Tycker den svenska vänstern att det är bra att bli kvitt de ”pengagiriga” vårdarbetarna som är skickligast på att rädda liv och hälsa så att de som blir kvar är de ”sympatiska och drivna” vårdarbetarna som är trevliga och håller patienterna i handen när de dör?

 • Mr. G

  ”Det är faktiskt irriterande att läsa Linders gnällande å de välbeställdas vägnar. För det är bara gnäll och inget annat. Det handlar om människor som har det bättre än de flesta.”

  Det är faktiskt irriterande att läsa Svenssons gnällande å svenska arbetarnas vägnar. För det är bara gnäll och inget annat. Det handlar om människor som har det bättre än de flesta, se bara på Afrika.

 • Lasse2

  Redan nu konfiskerar stat och kommun 57% av alla extravärden jag skapar i samhället – s vill höja det till 62%. Att med alla lagliga medel bekämpa detta vansinne är inte en kamp för ”välbeställda”, om vi förlorar detta slag kan de flesta glömma dagens sjukvård, pensioner och åldingsvård när vi blir gamla. Alla som tjänar över brytpunkten flyttar till länder med vettigare skattesystem…

 • Anders_S

  Jag har eget företag och har drivit och ägt företag i olika typer, tillsmmans med andra, själv och i olika former sen sent 1970-tal.

  Jag har aldrig sett de sociala avgifterna som ett problem i startögonblicket för ett företag. Helt enkelt för att man inte kan ta ut så stor lönd åd. och jag vet också att man på många andra sätt kan finansiera delar av sitt liv genom företaget. Men som sagt, sossarnas föslag nyliegn skulle lösa det problemet. Sociala avgifter kan bli ett problem när man vill börja anställa dock. Det har jag erfarenhet av.

  Men alla sådana problem kan lösas genom mer jämlika löner.

  Jag är också av åsikten att skatter i sig har inget värde. (om det har jag skrivit andra inlägg)

 • Ja Svensson.
  Vänstermänniska som jag är, så måste jag nog säga att det är lite dumt att skälla på småföretagare och ensamföretagare. De flesta sliter som djur och får inte många kronor över och många har startat eget för att den inte får arbete någonstans och hoppas klara sig själva på det sättet.

  Småföretagare och ensamföretagare ska nog räknas som en del av proletariatet. De skär inte guld med tälgkniv, mer än i undantagsfall, som om de är berömda och väl betalda artister. De som tillverkar eller försöker sälja produkter har det oftast inte fett. Så välj andra grupper att skälla på, storföretagens VD:ar ex. de där med miljonbonusar, som de förvarar i något skatteparadis.

 • Anders_S

  Kerstin: det gör jag ju inte!

  Som sagt, min familj består till stora delar av småföretagare. Det är ofta jobbigt. men inet på grund av sketteregler och statlig byråkrati. Att hävda det är bara dumheter som jag ser det.

  Småföretgare är inte arbetare, men de kan ibland lve aunder smma ekonomiska förhållanden. Ibland till och med sämre (ingen sjukförsäkring, ingen a-kassa etc)

  Jag skäller på SVD och Linder för de gör sig till talesmän för sänkt skatt för höginskomsttagare under täckmantel av att de vill gynna ”fattiga” småföretagare.

 • Fredrik Lemoine

  Helt rätt!
  Avslutade själv en epok i mitt liv som egen företagare vid årsskiftet. Är nu anställd. Självklart ska arbetsgivaren försörja mig, varför lägga över ansveret på mig? Nu tjänar jag mer än jag någonsin gjort som ”egen”, förvisso bra mindre än systrarnas snittlön på 24000 i månan.
  Känns ändå skönt att kunna ta sina wabar och de 21 sjukdagar/år som man har rätt till. Jävlar vad jag gillar att vara anställd, Föd mig, Berika mig, de stunder jag inte sysslar med privata åtagande på arbetstid förstås. I stunder då arbetet kräver insatser av de anställda ska vi naturligvis ha duktigt extra betalt för att arbeta, det jämnar ut skillnaderna mellan kapitalet och oss arbetare.
  Yes!! Grundlön, och sen extra om vi ska göra nåt, så ska de va!