Bisarrt i Smålands-Posten

En lätt bisarr professor i statskunskap vid Växjö Universitet, Emil Uddhammar, har skrivit ett debattinlägg där han gör sina kollegor ansvariga för de förbrytelser som begicks i Stalins Sovjet,i Maos Kina och i Pol Pots Kambodja:

Varför inte genomföra den fria forskning de med statliga medel själva lever högt på i något av de länder som ännu är kommunistiska? Kuba, Nordkorea eller Kina? Kanske en deltagande studie i Tibet? Det är inga obetydliga länder. De brott mot mänskliga rättigheter som ännu begås där är högst påtagliga. Dit kan de resa och njuta sin akademiska frihet.

Den intellektuella gulag som Peter Aronsson, Lars Olsson, Gunnar Olofsson, Ola Agevall och andra undertecknande forskare vid Växjö universitet nu placerat sig själva i är en skamfläck för vårt lärosäte. Studerande bör känna till att kurser vid ämnena historia och sociologi genomförs där historieförnekelsen har sin största koncentration.

Det är lätt bisarrt och på rena sandlådenivån. Gillar ni inte att leka med mig, kan ni gå bort och leka med de dumma pojkarna på granngården-nivån.

Han får naturligvtis svar på tal, här av Gunlög Fur som bl.a. skriver:

För mig är det självklart att kommunismen skall granskas kritiskt, liksom förintelsen eller kolonialismen. Men politiker ska inte bestämma tolkningarna.

Rektorn på Växjö Universitet, Johan Sterte, anser att Uddhammar uttrycker sig onödigt starkt och försker att låta bli att ta ställning i den konflikt mellan kollegor som seglar upp på hans universitet. Något fegt kan man tycka. Uddhammars kollegor som skrivit under historieuppropet är desto mer kritiska till Emil Uddhammars debattartikel som de kallar ett intellektuellt haveri och de anser att hans beskyllningar är kränkande och förolämpande. I den sistnämnda artikeln skriver Peter Aronsson:

Jag har av principiella skäl varit och är emot statligt styrd historieskrivning både i östtysk version, i akademiska sammanhang, det socialdemokratiska Levande historia och det nuvarande Forum, även om syftet som i detta fall är aldrig så vällovligt.

och

Beskyllningarna om motsatsen är djupt kränkande och felaktiga. Kunskap och åsikter ska formas och brytas genom fri och öppen debatt där forskare med olika perspektiv deltar. Uddhammars utfall präglas av en demagogi som inte är förenlig med ett akademiskt och demokratiskt samtal.

Symptomatiskt nog har ledarsidan på SVD funnit Uddhammars besynnerliga hopkok intressant.

Även en ledare i SMP, skriven av högermannen Martin Tunström, slår på stort och gör en stor affär av att Kjell Östberg är redaktör i tidskriften Tidsignal, att Samuel Edqvist skrivit i Tidskriften Röda Rummet och att Håkan Blomqvist varit ansvarig utgivare för Internationalen. Han borde kanske ha tagit reda på mer om de personer han nämner i sin ledare för då hade han funnit ut att två av dem kommer från en rörelse som bildats på grund av kritik mot Sovjet-systemet och stalinismen. Samma rörelse som ger ut både Röda Rummet och Internationalen.

Läs också i Flamman.
Intressant?
Borgarmedia: SMP,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,