Tips och vittnesmål nonchaleras ofta

I alla fall verkar det så. Själv har jag en erfarenhet från kidnappningen av SIBA-chefen Fabian Bengtsson. Jag befann mig vid Dr Fries Torg när kidnapparna kom dit i Fabian Bengtssons bli för att ta ut pengar. Polisen sökte efter vittnen och jag ringde dem förstås. Men den person som tog samtalet var fullständigt ointresserad. Ville inte ha mitt namn (som jag tvingade på henne ändå, men jag vet ju inte om hon skrev upp det). Hon sa att de skulle ringa upp, men det hände aldrig.

Istället kontaktade jag en polisman jag känner och via honom fick jag kontakt med de ansvariga för kidnappningsutredningen. Jag blev förhörd några dagar senare. Mitt vittnesmål var inte så viktigt, jag hade inte sett kidnapparna, utan bara bilen, men det visade sig att flera vittnens beskrivningar av en man på Dr Fries Torg var beskrivningar av mig. Genom att höra mig kunde man få en bättre bild av hur kidnapparen som tog ut pengar såg ut, genom att många vittnesmål kunde elimineras. Utredningen underlättades alltså.

Jag är medveten om att polisen får en mängd samtal, tips och vittnesmål kring spektakulära brott. Många av dessa är helt irrelevanta och många är från rena knäppskallar. Naturligvis är det svårtför polisen att avgöra vad som är viktigt eller inte. Därför är jag övertygad om att en utredning av polisens agerande kring tipset om 42-åringen i samband med det gamla mordet i Falun kommer att komma fram till att inga fel har begåtts.

Man jag tror att det finns nån typ av systematiskt fel hos polisen som gör att relevant information och användbara tips faktist missas. Kanske ibland på grund av att man bara får tala med en växeltelefonist i Skövde eller nåt sånt och inte nån som direkt är inblandad i den aktuella utredningen. Så med en bättre fungerande polis hade kanske Engla inte blivit mördad.

Intressant?
Bloggat: Jinge
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SDS1, SDS2, PDK1, PDK2, DB1, DB2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Det är också skrämmande att tänka att 42-åringen med största sannolikhet hade varit en fri man idag om han hade dömts för Pernilla-mordet för åtta år sedan.

  Dessutom kan man tycka att det borde tas DNA-prov på alla grövre brottslingar. Denne 42-åring har ju redan fällts för sexbrott men hans DNA kollades inte mot olösta mord och fram tills för en vecka sedan fanns han inte i något DNA-register.

 • Samuel

  Hittade ett forum där man uppmanas skriva och diskutera om det som hände med Engla

  http://www.commute.se/viewforum.php?f=242

 • Destrier

  Vi fick ju höra i ett tv sänd debatt att polisens tid går till administration och att de tar med sitt nuvarnde system 2 timmar att skriva en enkel rapport (tex en om ett tips), det spelar nog stor del in i ineffektiviten

 • Tecknare

  Inget tips får ligga som hyllvärmare som det verkar :
  redan efter utredningen av Perniklla mordet i Falun.Djupt kränkande för offrens anhöriga och även gentemot den som lämnat tipset. Låt allmänheten veta hur många uppgifter borde ha diarieförts som rör just 42-åringen.Vem var han
  som tecknade bilden , var det uppgiftslämnaren själv eller
  är genom en iakttagares beskrivning.
  Det är inte meningen att enbart tipsaren skall känna frustration över att inget händer.

 • Aries

  Polisen har ju fått så mycket andra viktiga saker att lägga sina resurser på. Tex. så skall dom jaga piratkopierare så att inte filmbolagen och skivjättarna förlorar pengar. Och dessutom så skall dom jaga sjukanmälda som fuskar, det har regeringen bestämt att skall prioriteras.
  Pedofiler och mördare är det tydligen inte så noga med.

 • Destrier

  sammhällets korrumption och innefektivitet styr in polisen på dess inkomstbringande verksamhet. Böter från fortkörarare är pengar rakt till myndigheterna. De kanske skulle splittra polisen i en fogde myndighet, en utrednings och en ordnings myndighet -problemet är att det att samhälletmaskineriet använder polisen nu som fogdar och byråkrater med kontorstid och kafferast.

 • S. Persson

  Jag tror att det Anders försöker säga är att det som egentligen behövs i fråga om polisen är ju inte effektivisering, utan ett organiserat upplösande och krossande av hela polis- och militärmakten, som i slutändan bara skyddar borgarstatens diktatur över arbetarklassen, och ett upprättande av proletär diktatur under väpnade, demokratiskt kontrollerade arbetarmiliser och ett bolsjevistiskt parti.

 • Anders_S

  S. Persson: nej det försöker jag inte säga. Jag anser att polisen behövs i dagens samhälle och att polisen även kommer att behövas i ett socialistiskt samhälle. Psykopater, sociopater etc försvinner inte bara för att man har ett annat samhällssystem.

 • Kristoffer

  Det är väldigt, väldigt sällan jag håller med Anders men här har han en viktig poäng. Felet som ofta finns är att när man ringer in tips till en pågående utredning så är det sällan man får tala med en person med insyn i utredningen. Jag har själv deltagit i mordutredningar och bl.a. då varit den som tagit emot tips. Att jag är insatt i ärendet ger mig möjlighet att sålla tipsen.

  Att ha en polis avsatt till att ta emot tips görs i vissa län/distrikt men inte i alla. Det blir ju självklart en fråga om resurser och man kan ju inte sätta en polis på att ta emot tips i evigheter men när ärendet är färskt och utredningen pågår kan man nog göra det.

  Och visst är det så att det ringer in en himla massa människor med mängder av tips. De allra flesta vill vara anonyma och ger ett namn på en som skulle kunna vara gärningsman. När man sedan frågar varför de tror att det är den personen så får man svaret ”jag bara vet det”. Ett sånt tips är svårt att ta på allvar om namnet som lämnats dessutom inte förekommer i andra tips eller annars i utredningen.

 • Pingback: Polisens inkompetens | Svensson()

 • Pingback: Finsk arvtagerska kidnappad och fritagen | Svensson()

 • Pingback: Försvunnen miljonärsson kidnappad? | Svensson()

 • Pingback: Kidnappad funnen utanför Umeå | Svensson()