Ett kaos skapat av USA och dess allierade

Ansvaret för den bedrövliga situationen i södra Somalia bär ockupationsmakten Etiopien tillsammans med den stormakt som backar upp dem, USA. När islamiska domstoalrna styrde Somalia, var det jämförelsevis fredligt och lugnt. Livet började återvända till det vanliag. Men islamiska domstolarna var inte dne typ av regim USA vill ha så man gjorde upp med Etiopien och en del bortkörda somaliska krigsherrar om att dessa skulle gå in i Somalia med USA:s stöd.

Så hände, Etiopien ockuperar södra Somalia och där råder anarki och kaos. I Norra Somalia, kallat Puntland och i den gamla brittiska kolonin Somaliland råder däremot fred och folk kan leva ett vanligt liv. Hade jag varit somalier så hade jag föredragit den typ av regimer som finns i Somaliland och Puntland (som dock inte var och inte är vänligt inställda till de islamiska domstolarna) framför en USA-stödd ockupationsregim som inte orsakat annat än kaos, död, flyktingvågor och anarki. Till och med de islamiska domstolarna var betydligt bättre än den etiopiska ockupationsmakten.

Nämans bör också att Somaliland och Puntland har en del gränskonflikter med varandra, så totalt lugnt är det inte heller i de områdena. Men skillnaden mot södra Somalia är stor.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, DN2, SDS1, SDS2, PDK1, PDK2, PDK3,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements