Åsa Linderborg om FRA-lagen

I en intervju i tidningen Internationalen uttalar sig Åsa Linderborg om FRA, övervakning och frihet:

Vad har du att säga om FRA-lagen?
– Skrämmande. Jag är emot det av hela mitt hjärta. Samtidigt är jag glad över motståndet, att det sträcker sig från höger till vänster. Här kan man verkligen bygga en folkfront – där liberalerna faktiskt är den svagaste länken.

Vad säger den här lagen om vårt samhälle?
– Det är ett exempel på hur svag demokratin är. Och hur terroristnojan perforerar demokratin. Det här är faktiskt folkvalda politiker, men den här typen av övervakning är bara möjlig i diktaturer. Vi lever i en omtumlande tid. Det är mycket som händer som vi inte ser, som vi kommer förstå konsekvenserna av först längre fram, säger Åsa och drar en djup suck.

Vad är det liberalerna vill ha för sorts frihet egentligen?
– Det vet inte jag, säger hon och skakar på huvudet. Det är ju makthavarnas, USA-imperialismens frihet. Det är löjligt! Löjligt att det hänger på fyra borgerliga ledamöter. Men det blir svårt för dem att hävda efter det här att vänstern var emot frihet. För vänstern är det en strävan att alla ska ha det bra. Det är människans frihet, ja till och med individens frihet. Men för högern är det kapitalismens frihet, och det är motstridiga intressen: deras frihet innebär vår ofrihet. Därför är frihet ett klassbegrepp.

En annan som idag uttalar sig är FRA:s egen chef Ingvar Åkesson och han anser att de är missförstådda samt att en del argument i debatten är puckade, däribland Sten Tolgfors svammel om att skydda svensk trupp i Afganistan:

Han försöker förklara hur FRA:s kabelspaning ska kunna skydda de svenska soldaterna.

–Det skulle alltså vara kommunikation mellan personer som utgör hotet, talibaner främst, om aktiviteter som de planerar.

Talibanerna behöver alltså mejla till varandra om ett planerat attentat mot svenska trupper. Mejlet behöver sedan passera en kabel just vid Sveriges gräns – och där ska det snappas upp av FRA.

Hur stor är sannolikheten för att det ska hända?

–Den är inte så stor att vi för fram det som ett argument för den här lagen. Vi skulle nog kunna spana mot ett sådant hot utan kabelaccess.

Sten Tolgfors argument om att skydda soldater i Afghanistan är alltså rent nonsens. Ytterligare en som idag kommer till tals om FRA-lagens förträfflighet är direktör Anders Wik på DN-debatt. Hans grundlinje är att det man nu ska göa är inget nytt, det har man alltid ysslat med. Han bedyrar att man inte spanar inrikes. Vilket ju faktiskt inte är sant. För enligt Regleringsbrevet av 2003 ska man spana inrikes också, något journalisten Martin Jönsson skrivit om i en rapport om FRA. Detta för att ge uppgifter till sådan kunder som Säpo, Rikskrim och Tullen. De flesta av hans argument bemöts effektivt av Blogge Bloggelito och jag ska därför inte orda mer om det nu.

Jag har också skrivit en lite längre och mer grundläggande grej om FRA-lagen i tidningen Internationalen och ska förmodligen skriva ett par artiklar till.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, SDS, AB1, AB2,
Bloggat: Jinge, Oscar Swartz, Motpol, Som jag bäddar, Opassande, Dumheterna, Alliansfritt,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: opassande » Blog Archive » Ska vi strunta i politikerna, och lita på FRA istället?()

 • Kurt

  Det enda argumentet jag sett för avlyssningen är att man behöver informationen för att kunna sälja den till högstbjudande på den internationella marknaden. Den här terroristjakten har gått alldeles för långt nu, ännu dör betydligt fler i jordnötsallergi än i terroristbrott (om man bortser från statsterrorismen som Israel och USA ägnar sig åt) .

 • immo

  Läste Ingvar Carlsons memoarer där han sa att åsiktsregistret IB var ett krav från USA för att få köpa militärt av dem!

  Nu verkar det som att han den där Reinfeldt gjort någon slags deal med USA.Byta bilder kanske?
  Då blir det ju någon mening i detta allianshummandet.
  Han kan ju inte säga något,stackarn!
  Immo

 • kalle

  Jag tror att regeringen är ute efter att kontrollera om det finns svarta pengar i omlopp eller sådana affärer.Jag tror att man som jemene man inte kan beställa ”pelle snickare”(Emaila eller tala i telefon eller faxa går ju inte) att göra verandan för 6000:- rif.i stället för Norlanders snickeri som tar 50000:-.Vi vanliga människorna har ju inte råd med Norladers prisbild.Kalla oss alla jemene man för skattesmitare,terrorister, ja vi är väl det allihop då.Vi undan håller Staten(terroriserar) en massa pengar som vi visserligen redan betalt skatt för.Ca90% är skatt av tjänade pengar 10% är kvar när vi har förbrukat våran 100 kr i lön.Och den Procenten ska räcka till Norlanders Snickeri.Jag tror jag hälsar på hos Pelle,ringa eller dy går ju inte.Fan vet,sista operationen på mitt Hjärta!kanske dom la in ett avlyssnings chips i mig.En som
  funderar lite.MVH KALLE

 • Anders

  Virrpannan Lindeborg försöker säga att frihet är ett klassbegrepp och att vänsterns skulle vara dess förkämpe.

  Att hon kan ha någon som helst opionsbildande effekt är skrämmande.
  Nu var det iofs i en obskyr tidning som Internationalen men dock ändå

 • Jonatan

  Regeringen har missförstått FRAs roll samt sin egen retorik. Man trodde att prat om att skydda svenska soldater i afganistan skulle ge regeringen en positiv aura i media och bland sina väljare. Nu har dom istället avslöjat sig som helt okunniga om vad lagen handlar om (inte om att söka information mellan taliban 1 och taliban 2), men istället för att ta reda på vad det handlar om så försökte man sälja på svenska folket massa floskler. så jävla respektlöst.

 • Pingback: Sex, råttor, FRA…()

 • Pingback: Så många luckor i FRA-chefens resonemang : Kulturbloggen()

 • Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Ingvar Åkesson ljuger ännu mer()

 • Pingback: Åsa Linderborg om klassamhället och den borgerliga regeringen | Svensson()