Douglas – familjen som blev rik på övervakningssamhället

Idag är familjen Douglas den näst största finansfamiljuen om vi ser till antalet anställda i de företag man kontrollerar. Varken i Koncentrationsutredningen från 1960-talet, CH Hermanssons böcker om de 15 familjerna eller i Industriverkets undersökning från slutet på 1970-talet finns familjen nämnd bland de stora finansfamiljerna i Sverige. Men i Sven-Ivan Sundqvists bok, Ägarna och makten i Sveriges börsföretag 1986 finns man med.

Gustaf Douglas var på 1970-talet VD i Dagens Nyheter AB. 1980 blev han egen företagare och byggde upp ett förvaltningsbolag vid namn Wasatornet som 1985 förvärvade en kontrollerande aktiepost i AB Hevea, ett företag som tidgare tillhört de företag som kontrollerats av Dunker och hans gummitrust. Hevea tog över de aktieinnehav som Gustaf Douglas på olika sätt skaffat sig i Securitas, Almedahl-Dalsjöfors, Trelleborg, Forsinvest, Pharos med flera bolag. 1987 byter AB Hevea namn till Förvaltnings AB Latour, det bolag som idag är centrum för familjen Douglas ägande tillsammans med ett annat holdingbolag vid namn Säki. Securitas har efter en strid om kontroll på 1980-talet varit det största företaget familjen kontrollerat, med cirka 215 000 anställda. Som det uttrycks på sajten makthavare.se:

Han är känd för att ha haft flera stora duster med andra profiler i näringslivet, som finansmannen Robert Weil. I striden mot Weil, på 80-talet, höll Douglas på att förlora större delen av sin förmögenhet. Men han räddade sig och kom ur det hela med bland annat ett litet bevakningsföretag, Securitas, som plåster på såren. Av bevakningsbolaget skapade han sedan ett av börsens mest framgångsrika företag.

I tre företag har familjen majoritetsintresse och det är Fagerhults med 1500 anställda, Wasatornet, Latour samt Säki. De tre senare bolagen är sedan de företag som på olika sätt kontrollerar de andra företagen som familjen har intressen i. Latour har 3 500 anställda inklusive dotterbolag och Säki ett obetydligt antal. I övrigt har familjen dominerande minoritetsintresse i bl.a. Assa-Abloy med 32 000 anställda, , Niscayah (en avknoppning från Securitas) 6 000 anställda samt redan nämnda Securitas. Tillsammans med andra ägargrupper kontrollerar man Nobia med 8 500 anställda, Nederman 600 och Sweco med 5 300. Begränsat minoritetsintresse har man i Academic Work AB med 200 anställda, OEM 500 anställda och Munters med 3 900. Totalt finns det cirka 270 000 anställda i företag som familjen kontrollerar eller kontrollerar tillsammans med annan ägargrupp.

Som synes är det en stor dominans för säkerhetsindustrin bland familjen Douglas intressen. Securitas är ett vaktbolag, värdetransportföretag (via dotterbolaget Loomis), Niscayah är ett säkerhetsföretag och Assa-Abloy gör bland annat lås och andra säkerhetslösningar. Gustaf Douglas är också greve och uppvuxen på ett gods. Idag bor han dock på ett annat gods, Rydboholm, som han gifte sig till.

Bland makthavarna i familjens bolag märks följande familjemedlemmar (inkl. styrelseuppdrag):

 • Gustaf Douglas, Assa-Abloy, Säki, Securitas, Svenska Dagbladet, Moderata Samlingspartiet
 • Eric Douglas (son till Gustaf), Latour, Pod Holding, Sweco, Specma, Fagerhult, LinkTech AB, Sparbössan Fastigheter,
 • Carl Douglas (son till Gustaf), Latour, Securitas, Assa-Abloy, Niscayah, Swegon AB

Andra makthavare (och ofta delägare) i gruppens företag är:

 • Fredrik Palmstierna, Latour, Säki, Securitas, Fagerhult, Hultafors, Nobia, Academic Work
 • Jan Svensson, Latour, Muntders, Loomis, Oxeon, OEM

Familjen har alltså skapat sin position i det svenska näringslivet genom att i stor utsträckning investera i bolag som profiterar på människor rädsla och osäkerhet. Företag som inte bara är verksamma i Sverige uatn även i många andra länder. I USA äger Securitas bland annat Pinkertons, välkänt från litteratur och filmer om Vilda Västern. Men också ökänt inom den US-amerikanska arbetarrörelsen för sitt hårdhänta agerande mot strejkande arbetare och sitt mottsånd mot facklig organisering inom företaget. Något som eventuellt kan ha ändrat sig nu när Securitas tagit över företaget.

Familjens position som Sveriges näst största finansfamilj bygger alltså på övervaknings- och kontrollsamhället. Genom att Gustaf Douglas sitter i moderaternas ledning har alltså en finansfamilj med egna intressen av ökad övervakning och privatisering av polisiär verksamhet ett direkt inflytande i ledningen för det parti som idag är det som har störst inflytande i regeringen. Kanske inte underligt att det partiet och den av dem ledda regeringen bygger ut övervakningen av de svenska medborgarna till förut oanade höjder.

När det gäller Fredrik Palmstierna kan nämnas att han är bror till Jacob Palmstierna, som på 1970-talet var en av de viktiga personerna i Wallenbergsfären. Han är barnbarn till Rut Wallenberg, som var syster till häradshövding Marcus Wallenberg. Hans mor var dessutom kusin till Gustaf Douglas svärfar.

Läs mer: Affärsvärlden1, Privata affärer1, IDG1, VA1, Affärsvärlden2, IDG2, DN, Forbes, Dagens PS, Privata Affärer2, AB1, AB2, Thure Jadestig, Yelah, Svenska Freds, VA2, E24, Affärsvärlden3,

Intressant?
Bloggat: Trotten, ModerataKarameller,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

57 svar på “Douglas – familjen som blev rik på övervakningssamhället”

 1. ag kan tala om för dig att jag är verksam i den kommun där Gustaf Douglas bor. Dock är vi inte närmare bekanta.

  Men han lärde mig en sak på ett möte vi hade där det drog ihop sig till storm och jag hade planer på att gå. Han sa – sitt kvar, sitt kvar och kämpa. Det är alltid betonghäckarna som vinner… Vad han tycker om FRA-lagen har jag igen aning om.

  Men nu sitter jag där jag sitter och jag är mot FRA-lagen i sin nuvarande utformning. OK

 2. Mary, att du är verksam i den kommunen har jag räknat ut. Det var en del av poängen med att länka till just dig i detta fall, förutom att du är moderat då.

  Inte vet jag vad Douglas tycker om FRA-lagen heller. Det rä ju bara om FRA samordnas med privata företag (vilket avtalet med USA öppnar upp för) han kan tjäna penar på det hela.

  När det gäller lagen hör väl både du och jag till dem som så att säga inser att man behöver underrättelstjänst och signalspaning men anser att lagens utformning är felaktig. Det är ju inte alla motståndare till FRA-lagen som tycker så.

 3. Roligt med en informativ blogg. Iofs behöver man väl inte moralisera för mycket, säkerhetsbranschen behövs den med. Nu är ju det amerikanska facket svagt och nertryckt, men även här borde man väl kunna köpa sina säkerhetsanordningar på öppna marknaden? Amerikansk fackförningsrörelse är f ö speciell med sina historiskt starka kopplingar till den organiserade brottsligheten.

  Denhär Douglasfamiljen kände jag just inte till. Genom de stora finansfamiljernas reala inflytande på hela samhället har vi ju starka inslag av auktoritärt styre, något som i sanning borde uppmärksammas inom samhällsvetenskapen och därmed besläktade diskurser, men det är märkligt tyst. På så sätt finns en enorm potential, inte minst på det teoretiska planet, för den politiska vänstern. Denna utvecklas alltför dåligt, högern har bl a genom Timbros verksamhet ryckt åt sig ett allmänt problemformuleringsprivilegium. På den mootsatta kanten ser man inte alls samma iofs imponerande initiativkraft, tyvärr, det blir mest snömos.

  Peter Ingestad, poet:
  http://kraxpelax.blogspot.com/

 4. Okej, nu vill jag inte så så jättemycket split i anti FRA-leden, men …

  Securitas är mer ett säkerhetsföretag än övervakningsföretag. Dock kommer säkerhet ur övervakning, men den övervakning Securitas ägna sig åt är, faktiskt, inte integritetskränkande (förutom för tjuvar, fast om man har brutit någon hem eller företag så har man förverkat sin säkerhetsintegritet, dock ej rättssäkerhet).

  Det är lite konspiratoriskt att dra ett likhetstecken mellan säkerhet och övervakningssamhälle. Tycker jag. Det blandar bort korten, liksom …

 5. Ja intressant läsning, Otroligt starkt av denne Douglas att lyckas bygga upp en så stark företagsgrupp på bara ca 30 års tid. Smart att även sitta i styrelsen för Moderaterna!
  Min åsikt är att om det går bra för fam Douglas så är det ju kul att dela deras framgångar. Jag köpte därför aktier i Latour efter att ha läst denna blogg 🙂

  1. Niklas. Du ska nog inte lita på mig när det gäller aktiekurser och värden på företag. Men nog är och var Douglas en mycket aktiv man som dessutom gynnats av samhällsutvecklingen.

 6. Securitas… övervakning… säkerhet.
  Då förstår jag bättre varför regeringen är invandringskramare. Det är inte Reinfeldt som styr i den så kallade Alliansen utan Gustaf Douglas. För säkerhets skull är det kanske säkrast att sälja de få aktier som jag har i branchen för kommer SD in i riksdagen i höst så finns det stor risk för mindre behov av person och egendomsskydd och jag vill inte sitta med Svarte Petter.

Kommentarer är stängda.