Banker förstatligas på löpande band

I land efter land förstatligas nu banker för att rädda dem undan konsekvenserna av kapitalismens spekulationer, det tidigare ägarnas, kapitalisternas, spelande med pengar. Som Johan Ehrenberg i ETC skriver:

Alla banker vänder sig idag i praktiken till sina staters riksbank för korta lån, ingen litar på någon annan.
Det här är en kollaps för finanssystemet, men också en politisk kollaps för idén med de privata bankerna.
Förstatligande av bankerna är inte längre ett vänsterkrav, det är en faktisk verklighet.
Det enda som återstår är att hindra de borgerliga politikerna från att skänka tillbaka de räddade bankerna till dem som misslyckats – ägarna.
Inte en gång till!

Det började med att den US-amerikanska staten gick inoch räddade Fannie Mae och Freddie Mac, sen har det fortsatt. Danska staten har tagit över Roskilde Bank för att sen privatisera igen och stycka upp den, i Nederländerna/Belgien/Luxemburg har staterna gått in och tagit över delar av bankjätten Fortis och banken Dexia, en av de största i världen, har räddats av staterna i Frankrike, Belgien och Luxemburg. I Storbritannien är bankerna Northern Rock och Bradford & Bingley förstatligade och i USA är ytterligare två banker under statlig tillsyn, Goldman Sachs och Morgan Stanley.

Island har finanskrisen resulterat i en total härdsmälta för ekonomin. Två banker har tagits över av staten, Glitnir och Landsbanki. Ryssland har fått låna ut pengar till landet för att ekonomin ska kunna räddas. Detta i ett land vars ekonomi beskrivits av nyliberalerna som en ekonomisk succé. Den största banken, Kaupthing, har räddats av nödlån från staten osv.

Men ännu fler banker är i problem, exempelvis Hypo Real Estate i Tyskland, Royal Bank of Scotland, de baltiska bankerna som ägs av svenska banker, Unicredit i iTalei, UBS i Schweiz och svenska Swedbank med flera.

Och börserna, de bara fortsätter att falla. Förmodligen är detta slutet för den nyliberala kapitalistiska eran för denna gång. Hoppas bara vi slipper fascismen. För vi vet all avd som följde förra gången världen fick en finanskris av denna storlek. Vad som följde efter kraschen 1929. Vi måste se till att det inte händer igen.

Intressant?
Bloggat: Motvallsbloggen, Alliansupproret,
Borgarmedia: PDK1, PDK2, PDK3, PDK4, SVD1, SVD2, SVD3,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements