Romerna på Meros Camping

Romerna som bor på Meros Camping är faktiskt EU-medborgare. De borde ha samma rättigheter som alla andra människor i EU. Att få flytta fritt, att få bosätta sig var de vill, att få jobba var de vill. Men det har de inte.

Skulle de bo kvar i Ungern, Slovakien, Tjeckien eller Rumänien skulle de inte få nåt jobb. De skulle bli förföljda och leva i en misär som får Meros Camping att framstå som rena lyxtillvaron.

Nu, när de befinner sig i Sverige, får de heller inga jobb. Inte heller kan de söka socialbidrag. För då skulle de bli utvisade till det land de kom ifrån. Trots att de är EU-medborgare. Men i Sverige finns det vissa saker som är bättre än i de andra länderna. Här får barnen en chans till utbildning och skolgång. Det skulle de inte få i romernas hemländer. Därför stannar romerna kvar i Sverige, trots att de får leva på misärens camping, Meros Camping och vara beroende av människors allmosor.

Det är för jävligt att svenska myndigheter vägrar ta sitt ansvar för dessa människor på Meros. Det är för jävligt att EU inte tar ansvar för att alla medlemsländer ska behandla alla människor lika.

Intressant?
Borgarmedia: SVT1, SVT2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Helt klart! Fan vad sne man blir av sånt här! En annan sak på samma tema som upprör mig är de läger man stöter på om man promenerar i Slottsskogen utanför de vanliga stigarna. Skulle uppskatta att mellan 30-50 pers sover i Slottsskogen varje natt, poor souls!

 • Magdalena

  Var skickar man kläder m.m till dom som bor där?

 • Anders_S

  Magdalena: Man kontaktar den romska pingstkyrkan i Mölndal.

 • Robert

  På vilket sätt har zigenarna inte samma rättigheter som vi som är födda i Sverige?

  En EU medborgare har rätt att vistas tre månader i Sverige, eller om han söker jobb eller utbildning i sex månader.

  Barnen går i skolan i Askim, så vad är problemet?

 • Anders_S

  Robert: Romerna på Meros Camoing kan inte få hjälp av det sociala till vettiga bostäder etc. Det har inet den rätten.

 • brita Coutinho

  Romernas situation i Europa i stort är lika vidrig som den har varit i århundraden. När det gäller dem kan 30-talets attityder få florera utan att stater, kommuner, socialarbetare eller vanliga medborgare reagerar.

  Det är ett utdraget folkmord som pågår, inte minst i EU:S nya medlemsstater i öst, via tvångssteriliseringar, arbetslöshet, fruktansvärda bostadsförhållanden samt övergrepp.

  Det ”fina folket” i Askim vill naturligtvis inte befatta sig med ”zigenarslöddret”. Sverige skall inte släppa någon djävel över bron.

  Därför irrar socialchefens stela blick emot oss i TV-rutan
  för om hon skulle agera som en riktig medmänniska, skulle nog jobbet ryka fortare än kvickt.

  Förra ordföranden för de socialdemokratiska kvinnorna (har glömt namnet)lät orden flöda, till intet förpliktigande!

  Maaria Leissner, tidigare partiordförande för folkpartiet, arbetar tydligen med den romska frågan i EU. Ja, de stora medlemsländerna lär inte bry sig.

  Tony Blair i England höjde inte sin predikantstämma när brittiska tidningar förde en hetskampanj mot romer från östeuropa.

  Så fortsätter då Europa sin tidigare politik mot människor som avviker mot de respektive ländernas normer beträffande utseende, klädsel, religion mm.mm.

  Vad gör de som kallar sig goda demokrater eller kristna, t.ex????

  Demokrati är ett fint ord som kommer från grekiskans demos, dvs. folk. Rätt sorts folk.

  Kristendomen eller Jesu lära förvandlas ofta till stela riter, hierarki¬¥tänkande eller önsketänkande tröst för den egna personen.

  Heder åt pastorn som förestår Meros camping. Han är en ropande röst i vår svenska öken.

 • Sofia Karlsson

  svar på Brita Coutinho

  ”Vad gör de som kallar sig goda demokrater eller kristna, t.ex????”

  Varför hänga ut en kategori av människor, alla har väl samma rätt. Så som att alla borde hjälpa till, och inte bara vissa. Jag förstår egentligen inte problemet, varför ska man förvänta sig att politiker ska göra något för dessa romer. När vanliga människor kan göra nåt själva.

  Kristendomen som det kallas, förvandlar bara till det som du själv bestämmer. Det är din egna fördomar som styr.

  hursomhelst, att man ens ska behöva diskutera om vanliga människor.
  världen är konstig.

 • Pingback: Borgarnas politik ökar segregationen och klassklyftorna | Svensson()

 • MER ROS ÅT MEROS
  Jag har bott från o till på meros i 25 år , är idag drogfri o bor o arbetar ideellt här .
  Vår ekonomi tillåter ej några löner , vi är på megaminus men ska lik väl klara att ta hand om och serva de fattiga som söker sig till de rika viket ju väl va rätt väntat när gränserna öppnades.
  Sverige e ju ett kristet land men man kan ju frga sig hur många som läst bibeln , den borde va obligatorisk läsning på kommunalMÖTENA där de enligt GT idag helt öppet säger att de ska vända varje sten för att hitta ett sätt att stänga mitt o många andras enda plats på jorden som ej utvisar oss vare sig vi är svenskar , negrer , gulingar (eller blå av avund över vår vackra utsikt , och på alla sätt priviligerade läge)för i bibeln står det klart o tydligt att finns det hjärterum så finns det stjärterum om man ska uttrycka sig så även bedragarna förstår.
  Ägaren pastor Jean-Erik är 76 år gammal och har hela livet tjänat gud på olika vis runt om i världen. Han är sockersjuk och har haft problem med hjärtat.
  Hans fru har fått 2 strokes och befinner sig mestadels på sjukhus i deras hemort i Finland där de befinner sig nu.

  Är det inte dags att låta han vara nu , ta sitt ansvar som medmänniska och hjälpa honom hjälpa.

  Vill ni hjälpa oss på Meros så ring mig på 031-284466

  Vill ni skänka saker så ring 031-479010 Reningsborg
  ( De arbetar med gatubarn / hemlösa i rumäninen /swe osv

  I dagsläget så är vi mest i behov av hantverkare , handymans , sysslolösa , oxå tro hopp o kärlek förstås.
  Här finns hur mycket som helst att göra och alla är välkommna .
  Ang de romska barnfamiljerna så har de flesta fått boenden denna veckan .
  PS/ Ordet Jidhad betyder heligt krig ….jag heter Jidhed o bedriver det varje dag ………….HJÄÄÄLP

 • Handlar för många om mycket mer än rent vatten , varmt vatten ‚Ķinte ens havsvattnet har betydelse trots dess lugnande och tankeväckande inverkan den har på åtminstone mig.

  Det handlar om att vara eller inte vara !

  Utan Meros har jag ingenstans att gå som jag vill till , inget att göra som jag vill göra och inget som får mig att känna mig delaktig eller på minsta sätt bidragande o nödvändig.
  Utan Meros hade jag nog ej levt idag för jag har ej haft annat än törnen på min väg och de få blomster jag stött på har jag antingen vattnat ihjäl eller övergett o låtit dö av torka.
  Det enda som har varit där ALLTID och aldrig varit fördömande som jag har kunnat gå till i mina värsta stunder av ensamhet o trötthet och ej behövt skämmas för att just bara ha dit att gå , inte behövt låtsas eller ljuga.

  Jag var 13 år när jag blev tagen från allt ömt o tryggt , då fick jag lära mig vad villkoren för kärlek var istället för den villkorslösa kärlek jag var van vid från mitt hem.
  Jag återfann ej den nån annanstans än på Meros , visst kunde jag känna att Jean-Erik blev besviken ibland men det var lätt att funka för att inte tala om hur skönt det var att göra just det lilla enkla , funka !
  Att få vara en liten kugge i hjulet , ha nåt annat än droger o elände gemensamt med någon.
  Om det så bara handla om att vattna blommorna så har det alltid funnits en mening med livet där en gemenskap mitt i det utanförskap man ju levde i !

  Somliga av oss tog god tid på sig o min bästa vän idag tog det nog nära 10 år innan jag tala med , men den som väntar på nåt gott säger de ju.
  Han o jag mfl har valt att bo o leva här , vi vill ej börja om o riskera att tyna bort på nåt hem med ‚Äùdryckesbröder‚Äù som inte gör annat än sina egna ärenden.
  Bekvämt ska det va , väloljade arrangemang som får tiden att rinna som vattnet ut i havet o försvinna i den stora stora hela helheten !

  Nu är allas vår fosterfar o mor gamla o sjuka !
  Jean-Erik är vid sin frus sida dagligen på sjukhuset som sig bör och även om vi saknar de och nog skulle behöva de så tillåter ej vår kärlek till de att ens tillåta de att vara någon annan stans än hemma hos sig själva i Finland , med sina 7 biologiska barn.

  Det är vårat sätt att visa de vår tacksamhet för alla år de tog hand om oss som ingen annan ville veta av eller Klarade av.

  HUR visar göteborgs kommun sin tacksamhet över den avlastning de fått från Jean-Erik och Elisabeth ‚Ķ..har de ens fått ett tack !?

  Det är lätt att klaga o anklaga men nu e det väl ändå dags att ‚Ķ‚Ķ.. säga TACK !

 • Orion

  En kommentar; de romska familjerna på Meros har varit en politiskt mycket känslig fråga. Den har kommit till att beröra och påminna om hur illa romer historiskt har blivit behandlade kontra en nutid med eu;s reglement på fri rörlighet vilket Robert längre upp mycket riktigt konstaterade vad som gäller.

  Att som Anders_S säga att romerna inte fått hjälp av socialtjänst till vettiga bostäder är inte så enkelt att säga som det är sagt. Det ingår inte normalt i socialtjänstens ansvarsområde att ordna boende annat än till dem som söker vård/behandling för missbruk och/eller psykiatrisk problematik (avser då vuxna). Jag tänker faktiskt påstå att det i fallet med de romska familjerna på Meros, sen det uppmärksammades i media, har blivit lite utav en omvänd diskriminering där romerna av kommunen sedan en tid nu fått bostäder. Precis som er andra tror jag detta har skett då hela mediebevakningen gjorde frågan alltför känslig. För familjerna är jag jätteglad att de och framförallt barnen nu fått ordnade livsförhållanden.

  Men sett ur ett annat perspektiv. Det finns de som ”arbetskraftsinvandrar” från exempelvis Rumänien, Bulgarien m fl i hopp om att få både bostad och arbete. Jag har stött på dessa många ggr, och dessvärre slutar en hel del av dem på härbärgen där sociala jouren till slut på sin höjd har en biljett till hemlandet som enda erbjudande – återigen, 3 mån ”turistvisum”, har du inte jobb ordnat är det åter till hemlandet efter det. Vi har också många andra som inrikes tyvärr gjort sig en biljett ur bostadsmarknaden och inte är anförtrodda hos någon ny hyresvärd. Exemplen på bostadslösa är många.

  Jag tycker det är synd att vi har en sådan påtalande bedrövlig bostadspolitik. Samtidigt som de romska familjerna fick hjälp är det fortsatt väldigt många som numera tror att socialtjänsten skall ordna bostäder även till dem – eller så tycker man att just en diskriminering har skett gentemot dom själva. Detta är väldigt olyckligt och kommunen bör gå ut och bli tydlig med varför man nu gjorde just detta undantag – för det är vad det måste vara. Annars har en ny praxis inletts.

  Jag vill också tänka lite högt nu och fundera bortom romernas historik med förföljelse. Är det rimligt att myndigheter kan ställa samma krav på dessa familjer utifrån att planera för sin försörjning och boende, eller förväntas detta ansvar helt och hållet ligga på kommun/stat? Skall en särskild hänsyn tas utifrån romernas historik av förföljelse? Vari ligger föräldraansvaret när man nånstans i slutändan ändå väljer att bosätta sig på en camping med den misär som råder/har rått där? Föräldrabalken..?! Tankarna kan vara väl färgade av vår kultur, vår lagstiftning, men så stötande att få ställa dem kan jag inte tycka att de är.

  Frågan är verkligen inte enkel och jag vill inte förbise de romska familjernas historik och vad den för med sig in i en modern tid med alltmer högre krav och förväntningar på den enskilde/familjen, men vem som bär ansvar och vilka krav man också kan ställa på varje människa får inte glömmas bort när man debatterar de här.

  I slutändan hoppas jag alla som skrivit inlägg här tycker och tänker att samma rättigheter men också samma skyldigheter även ska inbegripa dessa familjer.

  Den här frågan är det enligt min mening inte socialtjänsten som ska få ta skit för. Man handlar enligt praxis och det kan man ogilla precis hur mkt som helst. Men bostadspolitiken och för den delen också ansvaret för socialpolitiken skall utformas, ja den ligger i Stockholms riksdag. Sittande regering skulle kunna vinna mycket på en förändrad bostadspolitik med billigare och fler bostäder, men det är frågan om de har begripit det.

 • Pingback: På botten av det svenska klassamhället | Svensson()