Waldenström – Gränges och Liberia

En av Sveriges största frikyrkoorganisationer bildades bl.a. av P.P. Waldenström (1838-1917), Svenska Missionsförbundet, den organisation den ökände pastor Green tillhör. Men normalt är Svenska Missionskyrkan som organisationen heter idag att anse som en av den svenska kristenhetens mer ”frihetliga” grenar, men det varierar väldigt mellan olika församlingar.

PP Waldenströms son Martin Waldenström blev advokat och företrädde Skandinaviska Kredit i förhandlingar kring Gränges framtid på 1920-talet. År 1930 blev han VD i Trafik AB Grängesberg-Oxelösund, som ju var hela bolagsnamnet. Han blev ordförande i styrelsen för Skandinaviska Kredit 1946 och behöll den posten till 1957. Utöver detta hade han en mängd centrala poster i det svenska näringslivet. Som VD för Gränges efterträddes han år 1950 av sonen Erland Waldenström som behöll den posten intill 1970 och var sen styrelseordförande till 1977. Familjen Waldenström ledde alltså Gränges i totalt 47 år.

Erland Waldenström (1911-1988) var också en central figur i det svenska näringslivet och spelade en viktig roll i SF, Svenska Arbetsgivarföreningen och stor betydelse för Gränges internationalisering på 1960-talet. För när staten 1957 köpte ut Gränges ur LKAB (innan dess hade Gränges ägt 50%) fick bolaget 900 miljoner svenska kronor som bl.a. investerades i gruvbrytning i ett nytt stålverk i Oxelösund, i Liberia (LAMCO) och Algeriet.

Det är väl också möjligt att Daniel Waldenström och Martin Waldenström tillhör samma släkt och och i så fall fortsätter familjen därmed också atts pela roll i det svenska näringslivet och i den borgerliga ideologiproduktionen.

Läs mer: Nådhammar, Direktörsklubbarna, Finspång, Villa Gröndal, SNS, IDG1, AV1, Jens Holm,
Andra källor:
Jan Glete, Ägande och industriell omvandling, 1987
Sverker Lindström och Sten Nordin, Vem äger storföretagen?, 1977

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

8 svar på “Waldenström – Gränges och Liberia”

  1. Bara en notering: Pastor Green tillhör inte Svenska Missionskyrkan (f d Missionsförbundet), utan pingströrelsen ( som inte heller är särskilt glada över hans agerande). Sen kan man ju diskutera behovet av att sätta associerande etiketter på organisationer, eller för den delen familjer/släkter, med utgångspunkt från enskilda individer…

    1. Ingemar: Green tillhörde Missionskyrkan. Han kanske inte gör det längre men gjorde det då jag skrev inlägget och då han gjorde sitt famösa uttalande.

        1. Det handlade om homosexuella. Det var vid tidpunkten en stor diskussion i frågan. Exakt lydelse vet jag inte i nuläget, men du kan säkert leta reda på det på nätet.

Kommentarer är stängda.