Skurken i dramat

Eller rättare sagt, skurkarna. Göran Tunhammar, Christer Elmehagen, Lennart Nilsson och Erland Olauson är skurkarna i skandalen kring AMF-Pension. I alla fall enligt SVD:

Göran Tunhammar, AMF:s styrelseordförande, och Christer Elmehagen, tidigare vd, har varit vänner i många år. Det var Göran Tunhammar som en gång i tiden var med och rekryterade Christer Elmehagen till ny vd i AMF. Elmehagen var då vice vd i dåvarande SAF och Göran Tunhammar vd i SAF.

När Tunhammar blev ordförande i AMF 2003 tog han också snabbt plats som ordförande i pensionsjättens ersättningskommitté. Det var denna kommitté som under 2003 fick i uppdrag av övriga styrelsen att förhandla fram ett nytt anställningsavtal och pensionsavtal för Christer Elmehagen. Syftet var att förlänga Elmehagens kontrakt fram till 2008.

I ersättningskommittén satt förutom Göran Tunhammar också Erland Olauson, dåvarande vice ordförande i LO, och Lennart Nilsson från Svenskt Näringsliv. Men det var inte mycket ledamöterna i AMF:s styrelse fick reda på när det gällde det nya pensionsavtalet till vd:n. SvD Näringsliv har tagit del av det aktuella styrelseprotokollet från mars 2004, där ordförande Göran Tunhammar informerar de andra ledamöterna om överenskommelsen.

LO:s tidigare viceordförande är alltså en av dem som enligt Wanja Lundby-Wedin skulle ha fört henne bakom ljuset. Oavsett hur det är med detta så framstår ju ändå LO:s ledning som korrupt och som dolda anhängare av speciella förmåner till höga chefer. Svenskt Näringsliv, Christer Elmehagen själv och AMF:s ordförande Göran Tunhammar bör inte heller kunna klappa sig för bröstet. Det hela är avslöjar det intima samarbete som verkar försiggå på hög nivå mellan LO och arbetsgivarna. en vänskapskorrution och pengakorruption som inte är bar för svenska arbetare.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, DN1, 2, AB1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Martin

  Nepotism är den styrande principen och den är viktigare desto högre upp i samhällsskikten man befinner sig. Nepotismen går ända upp i maktens korridorer. En bekant har under arbetet med sin avhandling inom ekonomi råkat avslöja hur Erik Åsbrink använde statskassan för att gynna sina vänner, men sånt kan man såklart inte ta med i en avhandling…

  Tar man detta tillsammans med artiklar om kompisväldet i USA så börjar man se ett mönster. Ett mönster som säger oss att hierarkiska organisationer med toppstyrning alltid kommer lida av sånt här.

 • Damen ska räddas till varje pris, och då offrar man gärna ett torn eller någon löpare. Bönderna är brädet givetvis rensat från sedan länge.

 • Pingback: Nu kommer Wanja Lundby-Wedin tvingas avgå | Jinges web och fotoblogg()

 • Tonie

  Jag anser att Urban Bäckström omedelbart måste lämna sin position som ordförande i Svenskt Näringsliv eftersom han så grovt har misskött sitt styrelseuppdrag i AMF.
  Efter det oerhörda mediedrev som han varit utsatt för och alla de oförsonliga kommentarer som fyllt tidningar och bloggar så kan han ju omöjligt sitta kvar.
  Nejvisst nej, det är ju inte så det funkar, sorry Wanja.

 • John Gustafsson

  Tonie:
  Båda har misskött sina uppdrag i AMF. Men i Vanjas fall tillstöter den försvårande omständigheten att hon brukar agera agressivt i massmedia när saftiga pensioner och stora fallskärmar kommer på tal. Gör man så blir förstås domen hård när man inte bryr sig om att försöka sätta stopp för sådant fast man har möjlighet.

 • Pingback: Du har blivit fet kamrat!()