Varför skulle en storaffär rädda Saab?

Det ryktas tydligen att Fiat ska köpa både Saab och Opel. Något som fått tidningar att utropa att räddningen för Saab är nära. Men det stämmer ju förmodligen inte. Fiat kanske räddar varumärket, men jag har svårt att tro att de kommer att driva en klart olönsam fabrik vidare, en fabrik med för små volymer, relatvit höga arbetskraftskostnader och låga avvecklingskostnader jämfört med Opels och Fiats fabriker på kontinenten. En Saab-fabrik som blivit misskött av GM under många år.

Tyvärr är det nog så att Fiat likförbannat kommer att lägga ner fabriken i Trillhättan. Varför skulle man ha den kvar när bialrna lika gärna kan tillverkas ihop med syskonbilarna på nån Opelfabrik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • FFaael

  Eftersom en stor del av opels fabriker drars med högre lönekostader? Sverige är ju ett låglöneland jämmfört med Tyskland.

 • Anders_S

  Men om du lägger ner fabriker i Tyskland kostar det ersättningar till de anställda har jag för mig. I Sverige kostar det ingenting. Men annars är det så att Sverige har låga arbetskraftskostnader jämfört med många västliga EU-länder.

  Men jag är övertygad om att fabriker kommer att läggas ner i Tyskland också.

 • Varför måste ni vara så negativ till SAAB?

 • Anders_S

  Jag är inte negativ till Saab (har själv arbetat på Saab i 7 år). Jag är negativ till kapitalismen och tror inte på dess möjligheter att rädda jobben på Saab.

 • Pingback: Fiat, Saab och odugliga svenska journalister | Svensson()