Rättsväsendet i Sverige fortsätter med tokerier – konstnär åtalas

odellny.jpgNu tänker man åtala Anna Odell för misshandel (av vem då om jag får fråga?), våldsamt motstånd (mot polisen förmodar jag) och oredligt förfarande. Åtalet är naturligtvis lika politiskt betingat, befängt och korkat som åtalet och domen mot The Pirate Bay (TPB). Anna Odell kan nog inte inte vänta sig någon rättvisare behandling än TPB fått med jäviga och korrumperade domare med förutfattade meningar (för att inte nämna inskränkta nämndemän med fördomar om en massa) som inte begriper yttrandefrihet och integritet kommer förmodligen att döma henne för de aktuella brotten. Om inte nån intelligent människa nånstans stoppar alltihop i papperskorgen och glömmer bort det.

Visserligen kommer inte domstolen att ta ställning till om det är konst eller ej, men varje nämndemans, och domares inställning till den frågan kommer ändå att ha betydelse för rättegångens resultat och för vilken eventuell dom Anna Odell kan tänkas få. Än vet vi inte om Odell gjort sig skyldig till nåt brott, och även om hon gjort det menar jag att hon faktiskt gjorde rätt som gjorde det hon gjorde. Konstnärer kan självklart bryta mot lagar i både konstens, debattens och politikens intresse, Och för den delen, om Odell åtalas borde det finnas gott om psykpatienter som måste åtalas för liknande saker. Men det är klart att man får vara beredd på att man kan dömas om man bryter mot lagar.

För min personliga del tycker jag åtalet mot Anna Odell är totalt vansinne och ytterligare ett tecken på hur makten i Sverige, EU och världen försöker inskränka medborgarnas och folkens möjligheter att uttrycka sig fritt. Ytterligare ett steg i samma riktning mot ofrihet som FRA-lagen, telekompaketet, avstängning av fildelare etc.

Intressant?
Bloggat: Roya, Anarkisterna,
Borgarmedia: DN, EX, SDS, BLT, HD1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Patrik

  Hur kan det vara fel att åtala en person som bryter lagen?

 • Cristopher

  ”Konstnärer kan självklart bryta mot lagar i både konstens, debattens och politikens intresse, Och för den delen, om Odell åtalas borde det finnas gott om psykpatienter som måste åtalas för liknande saker.”

  Det är anmärkningsvärt att du inte ser någon skillnad mellan psykpatienter och konstnärer. Det som de flesta andra pekar på som skillnad är att psykpatienterna är sjuka, medan konstnärer som Anna Odell enbart är korkade. Skillnaden ligger i att Anna gjorde en medveten handling, medan en genuint sjuk människa inte gör det.

  Att godta att lagar bryts i konstens intresse är en intressant åsikt; vilka brott kan t.ex. rättfärdigas av att de kallas konst?

  /*Irrelevanta påståenden och insinuationer som inte har något med min text att göra, borttaget*/ # AS

  Yttrandefrihet är något man måste kämpa för att bevara; men att utnyttja resurser på enheter som redan har det svårt, att bråka med poliser och sedan försöka rättfärdiga det hela med att det är konst har inget att göra med yttrandefrihet!

  Lagar är till för att följas; om man inte tycker att vissa lagar är bra så kan man protestera mot dessa (vilket många gör/har gjort i samband med TPB-målet). Demokrati innebär inte att puckade personer ska få full frihet bara för att de tycker att de gör konst; demokrati innebär inte heller att journalister ska få bryta lagar för att göra reportage.
  Den stora skillnaden mellan detta och TPB målet är att i TPB-målet blev de åtalade för något som andra hade gjort; medan Anna blev åtalad för det hon hade gjort.

 • Anders_S

  Christopher: Jag anser att de i TPB-målet blev åtalade för något som de faktiskt gjort. Men det kan vi ju se olika på.

  Patrik: Man kan vara mot åtal därför att man tycker att inget brott begåtts (TPB och Odell i mitt fall), eller för att lagstiftningen är fel (TPB och Odell i mitt fall), för att åtalet innebär inskärnkningar i annan lagstiftning (TPB och Odell i mitt fall).

  Jag tänker inte förklara vad jag menar här och nu, ni får läsa mina många inlägg om TPB och Odell om ni vill ha fördjupning i ämnet och vad jag tycker.

  Men en sak, Anna Odell är ännu inte skyldig till att ha begått nåt brott. Det blir man först när man är dömd i domstol och inte alltid ens då.

 • Richard

  Det enda positiva med konstverket ‚Äúpsykbluffen‚Äù är att Anna Odell har startat en debatt om vad konst eventuellt kan vara för något. Och om konsten i sig själv har ett högre värde. Själva projektet är mer eller mindre flummigt, hon når inte ens fram till en saklig undersökande journalistik. Odell pratar om psykvårdens ”maktfullkomlighet”, när hon inte på något sätt kommer fram till något nytt om övertramp mot patienter. Att hon själv varit patient gör det bara mer tragiskt.

  Om det är något hon borde kritisera är hur illa det övriga samhället behandlar psykotiska och psykisk sjuka människor. För hon har eller inget alternativ till hur man bättre ska behandla människor med psykoser, än vad psykvården gör idag. En av hennes filmer utspelar sig när hon spelar sjuk på bron och hon påstår att det dröjde innan folk kom till undsättning, med idag kommer det väl ta ännu mer tid för människor att ta självmördare på allvar. Hon har misslyckat som elev på konstfack och bör ej gå vidare på magister utbildningen.

  Hon borde lära sig av oss politiska aktivister som iscensätt massvis med politiska aktioner, men som vi aldrig kallat för konstprojekt. Exempelvis hur jag själv bl.a kastat grisblod utanför ingången på en vapenfabrik, vilket ledde till blodiga fotspår både innanför och utanför vapenfabriken. Vapenfabrikörer och anställda måste få känna dåligt samvete, det tycker jag inte personalen på psyket borde känna när de faktiskt räddar liv genom att inte vara snälla flummare utan tar till med ”hårdhandskarna”, för att skydda patienten.

  Det bästa vore naturligtvis att samhället öppnade upp för psykisk sjuka människor mer, men vet av egen erfarenhet som anhörig att då försvinner alla istället, och att det finns framförallt inget stöd till anhöriga. Tänk om jag kunde använda alla mina politiska aktioner för att få en examen på konstfack, är det då någon idé att gå 5 år på konstfack överhuvudtaget? Vilket mina syskon gjorde när de arbetade traditionellt med olika konstformer.

  Kanske är min ockupationen av Avenyn i Göteborg för över 20 år sedan värd en magisterexamen, när jag och en kompis stoppade trafiken på Avenyn när vi satte upp falska trafikskyltar hela natten för att få bort trafiken från innerstan i Göteborg. För att människor skulle få en möjlighet att börja andas igen. Ledarsidan i både tidningen GP och Arbetet berömde oss, för att någon äntligen tog trafik- och klimatproblemen på allvar.

  Nää, Konstfack borde tänka om och mer grundligt handleda eleverna. Ställer gärna upp själv, men har dock ingen konstexamen för det har varit viktigare i min ungdom att förändra världen än att skapa konst. Men naturligtvis kan konsten förändra världen. I alla fall kan vi förstå världen mycket bättre. Om den ställer nya och bättre frågor!

 • Erik

  Hävdar du alltså att det är fel att pröva om hon brutit mot lagen för att hon är konstnär?

 • Anders_S

  Erik: Som sagt, läs mina andra inlägg om Odell.

 • Anders

  Vem som helst kan och får (om samvetet tillåter) bryta vilka lagar som helst så länge denne är beredd att ta konsekvenserna.

  Det är det Odell får göra nu men samtidigt som hon nu får göra det ondgör sig bloggaren som en sann rättshaverist och säger sig att åtalet är politiskt påtvingat vilket han inte har några som helst bevis för.

  Intressant nog är att Svensson i stort sett anklagar domare och nämndemän för att ha förutfattade meningar vilket han själv i största grad har.
  Inkonsekvensen på bloggen är hög vilket gör det komisk att läsa.

 • Anders_S

  Adde: Min uppfattning är att det är ett politiskt åtal. Jag är inte heller ensam om den åsikten. Om du tycker det är komsikt så är det ju kul för dig. Men politiska övergrepp i form av politiska rättegångar tycker jag inte är ett dugg komiska, utan snarast är de samhällsfarliga.

 • Självklart att hon åtalas… Inte ens konstnärer går fria utan måste naturligtvis följa lagen… Det hade hon säkert räknat med… Ännu mer uppmärksamhet riktas ju mot hennes konst… i det här fallet psykvården i Sverige…

  Bryter man mot lagen… får man ju räkna på efterspel…

  Självklart! Och ta konsekvenserna!

 • Anders

  Som sagt du har inga som helt bevis för att det är politisk betvingat åtal. Det finns säkert fler i dina kretsar som anser samma sak men vart är bevisen???

  Sedan borde vän av ordning undra sig över vem egentligen som är fördomsfull när du generaliserar över det svenska rättsväsendet?

 • Adde: Men behöver jag ju inte heller ha. Min åsikt är att det är det. Jag baserar den på stor erfarenhet av det svenska rättsväsendet. Din åsikt är en annan. Som du baserar på dina erfarenheter antar jag.

  Fördomar har alla, inklusive domare. Så självklart har jag fördomar. Men domares fördomar har större konsekvenser.

 • Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv()

 • Åtalet består i falsk larm, våldsamt motstånd och orederligt förfarande. 9:8, 16:15 1 st och 17:4 BrB.

  Inte misshandel.