Rasistisk mobb lyckas i sitt uppsåt?

Det finns de som hävdat att det inte var ett rasistdåd som vi såg i Vännäs när flyktingförläggning anfölls. Men självklart var det ett rasistiskt dåd. Den församlade mobben hämnades en tidigare upplevd oförrätt på en grupp som var totalt oskyldig till händelsen. Måhända var det en individ ur den angripna gruppen, flyktingarna, som gjort sig skyldig till något som man uppfattade som ett övergrepp. Att i det läget inte vända sig till polisen, utan istället angripa en hel grupp, dvs angripa alla flyktingar i Vännäs är att agera rasistiskt och flyktingfientligt.

En rasistmobb är på väg att lyckas med att köra i väg flyktingarna i Vännäs. Många av dem är nu, helt förståeligt, rädda för att stanna kvar. Detta trots det uppenbara faktum att majoriteten av Vännäsborna inte stöder den rasistiska mobb som överföll flyktingförläggningen. Det är mycket olyckligt om flyktingarna skulle ge sig iväg från Vännäs, för det vore en seger för rasister och lynchmentalitet. Inte alls bra för ett rättssamhälle och inte bra för demokratin.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Anders_S

  Innan ni skriver kommentarer så läs kommentarsreglerna:

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Wiz

  Tråkigt att oskyldiga drabbas men att det skulle handla om en rasistmobb? Det låter som att du vill få detta till någon slags djupare rasistkonspiration för att driva ut flyktingar från Vännäs.

  Allt hade kunnat undvikas om både polis och skola skött sina uppgifter innan händelsen. Och att några av flyktingarna betett sig som folk.

  Läs denna artikel: http://www.folkbladet.nu/?p=145588

 • Anders_S

  Wiz: I och med händelseförloppet blev det en rasistmobb. Ser man inte det kan sådana här händelser inte undvikas i framtiden. Det verkar ju också som om majoriteten i Vännäs bedömt det på samma sätt (fler antirasistiska möten och demonstrationer) och det är ju också den korrekta bedömningen.

  Mobben tillgrep metoder och handlingar som är rasistiska och flyktingfientliga. Då blir det en rasistmobb. Det behövs inga konspirationer eller planer för det. När man skyller enskildas handlingar på en hel grupp så är det rasism i ett sånt här fall. Det kan vara islamofobi och antisemitism i andra fall.

 • TB

  Problemet är att respekten för lag och ordning saknas. Alla mobbar, som självutnämnt tar sig rätten att överträda våra demokratiskt beslutade lagar, av vad skäl det vara må, är fullständigt oacceptabla i ett demokratiskt samhälle. Och detta gäller alla, precis alla.

 • Vagn

  Det blir lite konstigt, om ett invandrargäng ger sig på en ensam tjej så blir det misshandel, men om hennes kompisar ska ge tillbaka, då är det inte bara ett brott utan då blir de också kallade rasister. Och då blir hela diskussionen fel.

 • Anders_S

  Vagn: Om hennes kompisar hade gett sig på den aktuelle killen (för det rörde sig inte om ett invandrargäng, utan en person (möjligtvis två) hade det varit misshandel etc (om det överhuvudtaget inträffat). Men det gjorde de inte. De gav sig på alla flyktingar i Vännäs (allihop, med möjligt undantag för en eller två, utan någon som helst förskyllan för något som inträffat innan). Då blir det rasism och främlingsfientlighet.

  Ska det verkligen vara så jävla svårt att förstå skillnaden?

 • Pingback: Den rasistiska lynchmobben- närmare än du tror « Refraktär()