Extremhögern i Sverige är liten och obetydlig

I Aftonbladet skriver Helle Klein att extremhögern ska röstas bort. Bland de människor som hon kan nå med sitt budskap är det ju inget problem. De små nazistiska sekterna och det fascistiska högerpopulistpartiet Sverigedemokraterna har noll respektive mycket små chanser att komma in i EU-parlamentet och den vsnak riksdagen nästa år. Sverige är fortfarande ett av få europeiska länder som saknar parlamentariker från extremhögern. Storbritannien är ett annat. Tyvärr kan det senare förändras i och med årets EU-val. Detta delvis på grund av den politikerskandal av stora mått som rullas upp i Storbritannien.

Ett land där extremhögern går tillbaka är Frankrike. Detta beror till stor del på framväxten av partiet NPA på vänsterkanten och de framgångar detta parti och dess mest kände talesman, Olivier Besancenot haft. Det är motsvarande som behövs även i andra länder. Riktiga vänsterpartier som vänder sig mot kapitalismen, mot privatiseringar, mot skattesänkningar, mot avskedanden, mot nedskärningar. Det behövs en vänster som försvarar offentlig, solidarisk och gemensam vård, skola och omsorg. Ett embryo till ett sådnat parti kan ha skapats i Sverige i och med bildandet av Arbetarinitiativet som ställer upp i EU-valet.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: AB1, 2, SVD, DN, EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • ruthger

  Det är ju klart. Kanske kommer Kleins oro från att de mer eller mindre öppna nazisterna har 40-dubblat sina röstetal från 100 röster till 4 000…

 • Jimmy Windeskog

  Är inte det lite stora ord från en liten kommunistisk sekt med vare sig väljare eller aktivitet?

 • Du har rätt i att extremhögern i Sverige är liten och obetydlig. Ty varken partier som Sverigedemokraterna eller Nationaldemokraterna hör till den gruppen. /*påståenden om vad jag tycker som inte har nån bäring, borttaget*/ #AS Är det inte lika bra att erkänna att allt prat om högerextremism endast är tomma ord utan substans? Om du menar att något är högerextremt så borde du (precis som alla andra) kunna ge ett enda exempel som stöder påståendet. Det vågar jag påstå att du inte kan.
  I så fall gör du nämligen en bedrift som ingen politisk motståndare hittills har lyckats med.

  Mvh

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Brittiska nazister fiskar i grumligt vatten()