Varför måste alla ”ruffiga” miljöer tas bort?

Det finns en gata som i mycket är överlägsen alla andra gator i Göteborg. Det är en av de livligaste, trevligaste och mest besökta gatorna i staden. Det är också en av de ”ruffigaste”. Jag pratar om andra långatan med sin mix av resturanger, pubar, porrbutiker, porrklubbar, vänsterhak och vänsterhögkvarter. Det är på vissa sätt Göteborg mest levande gata.

Naturligtvis är Linnégatan, Avenyn och shoppinggatorna i centrum mer besökta, men trevligare vet jag inte. Det är kombinationen av den ”ruffiga” Andra Lång, det ”puttenuttiga” Haga och Haga Nygata samt Linnégatans Aveny-ambitioner som gör att Järntorget som centralpunkt i området är så levande. Det behövs alltså en blandning för att skapa en levande och trevlig miljö och inte bara en välbesökt kommersiell miljö där man inte stannar när köpandet är klart.

För mig är Spannmålsgatan den gata jag oftast går när jag ska in i Femman då jag går av bussen vid Lilla Bommens hållplats. Den lite oordnade miljön är en lisa för själen (bra för själen) innan man går in i kommersialismens högborg och när man sen efter uträttat ärendet kommer ut igen så kan man andas ut. Även Köpmansgatan mellan Hotell Europa och Hotell Opera är en trevlig rest av Nordstan som det en gång var, med sin indiska restaurang och udda och lite oputsade utseende. När man skyndar sig till Stockholmståget en tidig morgon är det den trevligaste biten att gå, just denna bit av Köpmansgatan.

Nu vill kommunen och kommersiella intressen förlänga pinan när man handlat i Nordstan genom att också bygga in Spannmålsgatan och man vill förstöra den enda gatstump som påminner om det gamla östra Nordstan, Köpmansgatan. Jag tycker det är bedrövligt och jag kan inte förstå varför alla icke-strömlinjeformade miljöer måste tas bort.

Friggagatan försvann, Nordstan ska slätas ut och kommersialiseras än mer, nåt som man nästan inte trodde var möjligt. Säkerligen vill kommunens planerare och en del komemrsiella och andra politiska krafter också förvandla Andra Långgatan till en slät och intetsägande underhållnings- och shoppinggata utan egen själ. Något som kommer att sabotera hela den trevliga miljön kring Järntorget och ta bort själen i området.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Reinfeldts ordförandeskap – pirater, krisen och pandemin, jesper skriver Krigsmaskiner och insändare, totalavloning skriver TotalAvlöning 11/6/09 Minnen som inte sviker., salkavalka skriver MEMENTO MORI – SKOGSKYRKOGÅRDEN, samira skriver Att vinna en stark arbetarrörelse åter, nettle skriver International day of actions against house evictions and demolitions in Palestine

Advertisements
 • Alma

  Jag tycker det är väldigt trevligt att gå in till Nordstan för shopping. Jag ser fram emot förändringen, det blir ännu bättre.

  Alma

 • Ann-Sofie Jakobsson

  Intressant reflektion. Håller med om att konsumismen ska hållas tillbaka och att stadsrum som är levande av andra orsaker ska bevaras, men porrklubbarna och porrbutikerna kan man väl ta bort? Gatstumpen kanske känns tillgänglig för alla män, men otryggheten endast genom vetskapen att det flanerar män där som möjligen är på väg för att konsumera porr skapar en annan dimension av segregering och obehag.

 • Anders_S

  Det är klart att porrklubbarna inte känns trevliga för de flesta män heller. Men att gatan skulle kännas otrygg har jag svårt att förstå. Ju mer människor, ju tryggare.

  Gator som Landvsägsgatan, Rosenlundsgatan, Stora Badhusgatan, de känns otrygga, för där är det öde, inga människor och så vidare. Till och med Första Lång känns otryggare än Andra Lång.

 • Stockholm har ju varit en gentrifierad och sönderstädad stad längre än Göteborg – och si! Nu börjar till och med kommersgubbarna att vakna!

  Jag var på ett möte arrangerat av cityhandlarnas organisation City i samverkan i vintras där de diskuterade vad i helsike man ska göra åt city. Hemtex’ representant sa till exempel att det håller på att dö för att alla butiker ser ut som Hemtex och efterlyste något icke-kommersiellt som omväxling.

  Jag drog då Jane Jacobs tes om diversifieringens självdestruktivitet för dem. Ni vet det där att den attraktiva stadsdelen lockar så mycket folk att priserna går upp – men då blir den inte så attraktiv längre för att allt det trevliga inte har råd att vara kvar. Kommersgubbarna hade inga problem att förstå detta (eftersom de hotas till sina profiter), och köpte begärligt mina förslag att det behövs fler platser i Stockholm med city-tillgänglighet och en allmän ökning av jämlikheten mellan Stockholms platser.

  Stockholms stad sitter däremot till stor del kvar i gammalt funktionalisttänk.

 • PS här är lite hur det fungerar i Amsterdam: http://www.alternativstad.nu/Dokument/amsterdam.html

 • Mathias

  Spannmålsgatan är verkligen ingen trevlig entré till Nordstan. Där får man hålla andan för att komma undan alla rökare som ständigt står precis utanför dörrarna och förpestar luften.

 • Smaklösa klantskallar vill att Nordens otrevligaste miljö ska bli ännu större. Nordstan ger alla sunda människor kväljningar – bort med skiten.

 • NP

  Alla ”ruffiga” miljöer håller på att städas bort i götet – gamla porslinsfabriken, färgfabriksgatan (”gazaremsan”), odinsgatan, alla ungkarlshotel och mc-klubbar på lindholmen, m fl.

  Trenden är liknande i de europeiska storstäder jag har besökt de senaste åren – t ex hamburgs gamla hamnkvarter håller på att förvandlas till orgie i marmor, stål och spegelglas.

  Jag har sorg i hjärtat när jag ser den här utvecklingen – bort med det genuina och in med likriktning. Själv är jag till och med rädd att allt skall bli så putsat och städat i vårt samhälle att det en dag kommer en sopmaskin och sopar bort mig.

  /Liberalen