Militärkupp i Honduras – högerns förkärlek för odemokratiska metoder

När högern inte lyckas vinna val då försöker man istället ofta med en statskupp. Så är nu fallet i Honduras i Centralamerika där högern i form av högsta domstolen och militären gjort en kupp mot den demokratiskt valde presidenten Manuel Zelaya. Detta för att förhindra en folkomröstning om grundlagsförändringar. Zelaya greps av militären och utvisades.

Så fort borgarklassens makt hotas på minsta lilla sätt i Latinamerika så försöker borgarklassen på olika sätt ta makten genom kupper och andra odemokratiska metoder om det inte går i allmänna val. I exempelvis Venezuela har det gjort flera kuppförsök mot Chavez, i Bolivia har det varit kuppförsök och historiskt har militätrkupper varit vardagsmat i Latinamerika. Det är helt enkelt så att i vissa lägen så är militärdiktatur det naturliga i ett kapitalistiskt land där borgaklassens makt hotas.

Intressant?
Bloggat: Biologyandpolitics, Björnbrum1, 2,
Borgarmedia: GP, SVD1, 2, DN1, 2, Politiken1, 2, 3, 4, DB1, 2, Sydsvenskan, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , ,

Advertisements
 • Om jag har förtstått saken rätt så försökte presidenten genomföra en folkomröstning som stred mot (den demokratiska) konstitutionen. Om nu ett militäringripande var ett adekvat svar på detta låter jag dock vara osagt…

 • Daniel

  Det är intressant att se att vissa länder har lagar mot folkomröstningar så att dom inte sker vid fel tillfällen.

 • Att med militära medel avsätta en sittande president och tortera utrikesministern torde också vara mot konstitutionen.

 • Kristina

  J. Mikael Olsson:

  Folkomröstningen handlade om huruvida konstitutionen skulle skrivas om eller ej. Att folkomrösta om det är väl det mest demokratiska man kan göra?

  Och den nu avsatta presidenten var folkvald. Jag kan inte tolka ditt inlägg som annat än att du tycker det är ok att ibland med militära medel störta folkvalda presidenter. DET är odemokratiskt.

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Ny militärkupp i latinamerika - Honduras regering störtad()

 • Föreställ er att George W. Bush i strid mot konstitutionen och med en majoritet av kongressen mot sig och mot högsta domstolens vilja hade utlyst en folkomröstning för att försöka bli återvald en ytterligare gång… Jag tror inte att jag i detta fall skulle vara totalt negtivt inställd till att militären avsatte honom och lät kongressen utse en interimspresident tills nästa val.

 • Att låta militären i USA avsätta Bush? Så det militärindustriella komplexet fått *ännu* mer makt?? Fullständigt vansinne. Alla visste att han skulle förlora det sista valet.

 • Pingback: Högerns våld - hatbrott och militärkupper | Svensson()

 • lasse

  Alla kan naturligtvis inte vara lika insatta i Honduras konstitution och aktuella politiska läge som Olsson.

  Jag skulle i alla fall vara mycket tveksam till att överhuvudtaget uttala mig om vad som är konstitutionsenligt i Honduras vad gäller folkomröstningar, att förlita sig på DN m.fl. om vad som varit vad är inte tillrådligt de brukar sällan ha klart för sig utan bara upprepar olika rykten. Inte sällan kuppmakarnas version om de ligger i linje med DN:s politiska profil.

  Kuppen (‚Äùpresidenten ersatt‚Äù enl DN) har i alla fall fördömts av OAS (Organization of American States), Obama har i vart fall sagt sig vara ‚Äùdeeply‚Äù bekymrad, Hillary har sagt att kuppen bör bli ‚Äùcondemned by all‚Äù, den amerikanske ambassadören i Honduras har återigen bekräftat att USA endast erkänner Manuel Zelaya som president.

  DN har en märklig rubrik och i ingressen handlar det om Chavez och artikel avslutas med Chavez. Inte ord om vad Obama och USA sagt än mindre OAS sagt och att det faktiskt är betydligt fler än Chavez av de latinamerikansk ledarna som fördömt kuppen. Jo fler än Morales och Castro.

  Skall bli intressant att se den svenska etablerade högerns reaktion, av DN:s sätt att beskriva händelsen står man väldigt långt till höger.

  Frågan är hur det kommer att gå, läget har ju förändrats en del i latinamerika sen man utan större protester kunde lyfta ut den demokratiskt valde Aristide från Haiti. Självklart sa sosse regeringen då varken bu eller bä om det.

 • lasse

  PS
  man kan även notera att det ”fria och oberoende” Public Service rapporterar ganska intetsägande, man förstår så väl att det inte är lätt att veta hur man skall ställa sig innan med vet hur vinden blåser och vad som är det ”rätta” sättet att rapportera på.

 • Pingback: En bra militärkupp men vem är egentligen kuppmakaren? | El Rubio Talar()