Stöd till husockupanter i Göteborg

En mindre demonstration med något hundratal personer gick idag från Järntorget till det hus som är ockuperat i Lorensbergs villastad. Demonstrationen är bara ett av många ustlag för att göteborgarna stöder ockupationen av huset och de krav som förs fram av ockupanterna:

Göteborg ska bli en bättre stad med bostad för alla och ett centralt hus där den som behöver sova några nätter eller fler i väntan på bostad får det, och med utrymme för aktiviteter och möjlighet till vilorum, replokaler och samlingslokaler som inte kostar pengar att använda.

och:

Det är enorm brist på både bostäder och samlingslokaler i Göteborg och som alla kan se är det här ett fantastiskt hus. Tyvärr har huset stått tomt i 10 år trots att det kunde kommit till användning för göteborgarna. Kommunen satsar miljoner på skrytbyggen varje år. Köp det här istället och låt det bli ett levande hus för alla. Göteborgarna har byggt den här staden och förtjänar inget mindre än det bästa.

Med det sagt vill vi också säga att vi kräver utrymme i staden för oss stadens medborgares behov av bostäder, mötesplatser och utrymme att uttrycka sig. Blir det inte här måste det bli någon annanstans, och vi kommer inte att ge upp den kampen. Kommunen stängde ungdomens hus och byggde ett casino, man lät kommunala Poseidon riva församlingshemmet i Gamlestan för att bygga en gräsmatta med en poseidon-staty. Därtill vill man riva gamla Gårdas arbetarbostäder för att bygga ett parkeringshus åt svenska mässan, stänga ner fritidsgårdar i förorterna och förbjuda musik på innerstadens gator. Vi säger: låt oss få vårt utrymme!

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , ,

Advertisements
  • Håller med om allt utom om Gårda. De husen är farliga. Har en kompis som jobbar som fastighetsvärd där. Han kan inte ens sätta upp nya brytare eftersom väggarna faller i bitar. Visserligen en skandal att de tillåtits bli i det skicket, men det är en annan historia.

    Församlingshemmet var i mycket bättre skick.

  • Rudis

    Det finns väl inget som hindrar dessa demonstranter/ockupanter att gå ihop och köpa en fastighet för just de aktiviteter man listar ovan. Frågan är varför vi andra som inte har något som helst intresse av en sådan lokal skulle stå för kostnaden?

  • Albin

    Jag håller med förutom om den delen att kommunen borde köpa huset. Istället borde man stifta lagar om att hus som stått tomma och oanvända en viss tid ska exproprieras och tas över av kommunen. Det kanske inte skulle gå så bra ihop med regeringsformen, men har ett hus stått tomt i tio år har man avverkat sin äganderätt för länge sen.