Försvaret hjälpte polisen i jakten på helikopterrrånarna

Det har nu framgått att polisen fått hjälp av försvaret med någonting under själva jakten på västbergarånarna och att en sådan begäran lämnade väldigt snart efter larmet om rånet. Exakt vad begäran gick ut på och vilken hjälp polisen fått vill varken militären eller polisen gå in på.

Däremot står det klart att polisen inte begärt ågot olagligt och att militären inte heller haft några tankar på att använda våld (exempelvis med JAS-plan) på något sätt gentemot helikoptern. Eftersom det vore olagligt så är det ju självklart så att försvaret och polisen har handlat rätt. En våldsinsats för att skydda pengar och riskera att både rånare och oskyldiga där tycker jag dessutom vore helt olämpligt. Så även ur den synpunkten har polisen agerat korrekt som jag ser det. Från militärens sida var den typen av insats inte ens påtänkt. Och den hade varit olaglig då militären inte får ingripa mot brottslingar.

Intressant?
Borgarmedia: EX1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: TV4-medarbetare gripen | Jinges Web och Fotoblogg()

 • Laglydig

  Efter 1930-talets början i Ådalen år det olagligt att använda Militär mot inhemska (hemska) krinella eller politiska grupperingar. PUNKT !

 • Anders_S

  Laglydig: Nej det är inte längre helt olagligt. Den lagstiftningen har förändrats. Det går numera under vissa omständigheter.

 • Laglydig

  Sorry, måste läsa lite mera om nyaste grundlagar.

 • profanum_vulgus

  Anders_S
  Numera?
  Det har bara varit förbjudet 2002-2006, därefter är det tillåtet mot terrorister.
  Reglerna som användes i Ådalen fanns kvar till 1970, därefter till 2002 fanns inga regler men möjligheten kvarstod om regering eller riksdag beslutade om det.

 • Anders_S

  profanum: Jag hade inte tidpunkten klar för mig, utan var tvungen att skriva nåt mer allmänt.

 • profanum_vulgus

  Laglydig:
  Våra nyaste grundlagar är från 1975, den innan var från 1809.

  Hursomhelst:
  Det var inte grundlagen som användes i ådalen, det var en förordning kallad FAVO (Förordning om militärens användning för upprätthållande av ordningen eller något liknande). Favo innebar att polisen kunde begära bistånd av militären vid ordningsstörningar m.m.
  Att Favo skulle ha avskaffats efter Ådalen är en MYT, möjligen uppkommen eftersom det efter Ådalen dröjde länge innan man använde militären vid oroligheter. Favo användes sista gången i slutet av 60-talet för att stävja ett raggarbråk. Favo upphävdes av Olof Palme 1970 (efter att Jan Myrdal uppmärksammat att Ådalen kunde upprepas). Men möjligheten att kalla in militären fanns fortfarande, men i avsaknad av förordning krävdes det beslut av regeringen eller riksdag. 2002 infördes ett förbud mot att använda militären mot civila inom landet i fredstid, efter att riksdagen uppmärksammats på att lagen inte fanns. 2006 luckrades lagen upp på grund av det mycket påtagliga hotet från terrorister som hela tiden begår terrordåd mot Sverige.