Klokt beslut av polisen

Man måste säga att det är ett mycket klokt beslut av polisen i Stockholm, närmare bestämt Södertörnspolisen, att inte medverka till att ta bort en graffitimålning i Norsborg som är målad till minne av en omtyckt person som dött i en trafikolycka. Polsien ska gör det man kan för att undvika att brott sker och om brott sker ska det beivras. I detta fall innebär det faktum att målningen blir kvar att man undviker brott:

Men hos Södertörnspolisen förklarar informationsansvarige Mats Nylén att polisen inte vill att klottret ska tas bort just nu.

– Det har framförts hot till personal som jobbar på t-banestationen och i busstrafiken. Då har vi sammantaget gjort bedömningen att det är bra om klottret kan vara kvar ett tag. Det handlar ju om någon form av sorgearbete som kamrater och anhöriga till den här 30-årige personen har genomfört.

Mats Nylén menar att det ibland görs liknande saker ute i trafiken när sörjande sätter marshaller och kransar utmed gatorna där folk har skadats eller förolyckats.

Han beklagar att man har valt att hedra mannen genom att begå brott och klottra på väggen och även hota, och säger att de brotten nu utreds på normalt sätt.

Men ger inte det en signal om att det går att få sin vilja fram i samhället genom hot?

– Polisens första uppdrag är att se till så att det inte begås brott. Det här är ett exempel på när vi har gjort bedömningen att det skulle orsaka oroligheter i närområdet om vi skulle ha medverkat till att det hade tagits bort på en gång. Vi har gjort bedömningen att det är klokare att avvakta.

Men självklart ska polisen utreda vem som målat och vem som hotat. Brott som är begångan ska ju utredas och det gör ju polisen också enligt vad man säger.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • ”‚Äì Polisens första uppdrag är att se till så att det inte begås brott.”

  Att ge efter för brottsliga hot, för att dessa inte skall verkställas, är inte vad som menas med ”att se till så att det inte begås brott”. Det är att signalera att ”brott (i detta fall hot) lönar sig”. Att våra gemensamma förordningar, regler, normer och lagar inte gäller alla.

  Kanske borde man ha olika lagar för olika samhällsgrupper?

 • Pa Z

  Hoten och målningen utreds i vanlig ordning ju. Däremot är det väl bra att ha lite fingertoppskänsla vad gäller ett sådant här ganska ovanligt fall där det är gjort till minne av en död person.

 • Anders_S

  Vänligen läs kommentarsregrelena innan ni kommenterar.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

  Följer ni dem inte kommer kommentaren inte med.

 • Fingertoppskänsla? Jaha. Min bedömning är: Villkorslös kapitulation inför absurda hot. Sveriges sönderfall accelererar…

 • palle

  Lite bakgrundsinformation för alla som inte vet vad det hela handlar om. Killen som krockade och dog är en Fittjaboys grabb ökänd i hela Botkyrka. Dessutom har han och hans polare terroriserat oss hederliga medborgare genom att köra som galningar med sina MC – både på allmänna vägar och på cykelbanor. Det var väntat att nån skulle dö och det är ren tur att det var ”bara” motorcyklisten som dog och inga oskyldiga.

  Är själv vittne till olyckan som gick till på så sätt att motorcyklisten försökte köra om en buss (trotts heldragen linje och omkörningsförbud) i ca 150 km/h på en 50-väg som precis var på väg att göra en vänstersväng in på busshållplatsen. Motorcyklisten hinner inte utan krockar med bussen.

  Nu har vi i flera veckor blivit utsatta för ytterligare terror. Varje vecka skjuts det fyrverkeri ( http://www.youtube.com/watch?v=LNl0qgmeOvo ) från platsen där Simon dog. All trafik får stanna. Ibland har man t o m riktat pjäserna mot bussar. Busstrafiken har varit inställd i flera omgångar. Polisen verkar skita i att komma. 🙁

  Nu till klottret – jag känner mig kränkt varje gång jag måste passera eländet. Ska vi tillåta gangsters vara hyllade på detta sätt? Klottret är symbol för vem som bestämmer och vem som sätter dagordningen här i Norra Botkyrka. Är det acceptabelt att det är gangsters som gör det?

  För alla skolbarn som passerar klottret varje dag på väg till och från skolan är det solklart att fräckheten lönar sig. Inte konstigt att det blir värre för år för år.

  Förutom bombhotet mot tunnelbanan är även busschauffören hotad till livet. Dessutom trakasseras SLs personal av och till. Senast för några dagar sedan körde man in en bil i Norsborgs Tunnelbanestation och tände eld på den…

  Alla vet vilka de skyldiga är utom polisen som spelar Allan. Det är en liten klick smågangsters som förpestar livet för alla andra och om det fanns vilja så är jag säker på att man snabbt skulle få bukt med problemen.

 • Ja det är nog ganska lätt som bloggare att säga att polisen gör rätt, just eftersom bloggaren bara ser lite klotter och inte helheten.

  Det är en helt annan femma när man är boende i ett område som detta. Hade detta skett i mina kvarter så hade jag tagit en burk målarfärg och slängt över korset.

  Ligisterna får väl tända ljus som alla andra normala människor.

 • Konrad DeGeer

  Klokt beslut? Detta var det sämsta beslut de kunde ha tagit. Nu vet man att man kan hota så att klotter blir kvar, man bygger även upp en gettomentalitet där man hedrar folk genom skadegörelse. Sedan bygger man upp en bild av invandrare som klottrande ligister som via en djävla hederskultur hotar hela samhället för en grafitti som som snart kommer att vara lika solbekt och utplånat som minnet av denna person kommer vara om ett år, hur älskad han än var.

  Min Farfar var också älskad, han hade arbetat länge med folk och hjälpt andra, men när han dog i samband med att en idiot körde rattfull så tyckte inte vi att ett klotter på en betongvägg var att hedra honom, för vad har man för syn på heder om klotter och hot är det sätt man hedrar en person på.

  Bort med klottret och få bort getto mentaliteten från föroten.

 • Tack, palle! Jag var nyfiken på verkligheten bakom detta, och det låter ungefär så illa som man kunde befara.

 • En död person är en död person. Även om de sörjande är brottslingar så har de en död vän. Korset är snyggt och skadar ingen. Fyrkveriskutandet lär upphöra ändå för eller senare och det går alltid att vänta en stund med att tabort korset. Folk dör inte för att det sker några månader senare.

  Att islamofober som ”Haram Kafir” (varför inte döpa sig till ”Koscher Goy”?) kommer med uttalanden om ”villkorslös kapitulation” för att senare erkänna att han inte visste något om verkligheten bakom det hela säger en hel del.

 • palle

  @Hampus: Den avlidne är en vuxen man på 30 år som lekte med sitt och andras liv, både på vägarna och genom sitt ”yrkesutövande”. Att släkt och vänner sedan snyftar över hur fin människa han var är bara patetiskt. Hade Simon Savci orsakat en annans död hade han säkerligen smitit från olyckan och ingen av hans vänner hade kommit på tanken att sörja det oskyldiga offret.

  Klottret ska bort omedelbart och anhöriga får sörja på egen hand! Jag och många med mig vill inte påtvingas att delta i deras sorg. Jag ska inte behöva stanna min bil och vänta när ”sörjande” ännu en gång helt spontant bestämt sig att ställa sina fordon på hallundaleden och blockera trafik samtidigt som man ”hedrar” Simon genom att bränna däck med sina motorcyklar framför busshållplatsen.

  Eftersom det enda språk ”sörjande” förstår verkar vara våld så får samhället börja kommunicera så att alla förstår varandra – klart och tydligt! Där är korset en viktig symbol.

  Tro mig Hampus – vi som bor här börjar bli uppgivna och vet att det inte går att retirera längre.

  PS Behöver jag nämna att Simon Savci saknade körkort? Polisen visste om det och ändå kunde han ostört i åratal köra alla fordon han kom över. Fast det är klart – man vill inte göra sig ovän med gangsters…

 • Palle, även ”kräk” har vänner. Det är väl inte så konstigt? Att parkera bilar mitt i vägen är ett separat brott från ett målat kors. Varför det skulle upphöra för att man målar över något klotter vet jag inte. Däremot tröttnar självklart folk med tiden.

 • @palle: Finns det verifierbara källor till informationen om den förolyckade?

 • Haram Kafir: det du (och de flesta andra som väljer ett så löjeväckande nickname) kallar för Sveriges sönderfall kallar vi andra utveckling…

 • linda ( till dem misslyckade)

  Har ni inget liv elller ?
  ERA jävla rasiter!!!

  ”@Hampus: Den avlidne är en vuxen man på 30 år som lekte med sitt och andras liv, både på vägarna och genom sitt ‚Äúyrkesutövande‚Äù. Att släkt och vänner sedan snyftar över hur fin människa han var är bara patetiskt. Hade Simon Savci orsakat en annans död hade han säkerligen smitit från olyckan och ingen av hans vänner hade kommit på tanken att sörja det oskyldiga offret.”

  Vem är du , du ska dömma Simon? Kände du ens honom? att du skall säga att han inte skulle sörja någon anans död?
  Vad vet du om honom?? ärligt talat skaffa dig ett liv du är säkert misslyckad.
  Tror du att du är gud att du skall veta hur simon var ?

  dra inte egna slutsatser och döm Simon Savci..
  OCH FAKTA har du inte pga du kände inte simon!!

  ps; det var inte simon som målade korset ! ,,
  klockan var 20:00 på kvällen , vadå han körde som en galning bredvid ett dagis? lilla gubben Den tiden sov alla små söta barn.

 • H

  Du, Palle!

  Efter att läst dina kommentarer som saknar hänsyn till den avlidne samt dennes familj och vänner känner jag inge mer än vrede gentemot dig!
  Du skriver här, trycker ner en stor skala sörjande där du på ett indirekt vis framställer dig själv som den gode medborgaren. Att du här kan komma och påstå diverse saker om Simon visar på vilken eländig människa du själv är!
  Att påstå att Simon inte ens skulle stanna upp om han orsaket någon annans död är ett yttrande du har gjort utan dess grund. Jag förmodar att du inte kände Simon.
  Han må ha kört snabt, han må ha lekt me sitt liv, han må ha kört utan tillstånd men ger detta dig rätten till dina yttranden? Tusentals människor sörjer honom. Saknaden efter honom är stor. Detta borde respekteras och inte som här i ditt fall baktala en död person.
  Palle, vem är du att döma?

  Ang. ditt bekymmer om huruvida du kan köra förbi platsen utan att bli störd ska ja tala om en sak för dig. DU har självmant valt att bo i Hallunda, ett område som är känt för att vara livlig. Du kanske borde flytta till ett lugnare område som behagar dig mer? Men sen kan jag tänka mig att du är en sån där stackare som dag in och dag ut förbittrar dig av att se andras handlingar, som går hem och skriver i diverse forum om hur förjävligt samhället är. Du upphöjer dig själv och spiller galla över resten.
  Du är helt enkelt en äcklig, vidrig dömande person!

  P.s om så vissa personer väljer att bränna upp bilar etc. på olycksplatsen ska det då ge dig rätten till att tycka till om Simon, personen som inte är där eller har något att säga till om?

  Må gott Palle och ta hand om ditt äckligt perfekta liv. Jag hoppas att du ruttnar med dina fördommar!!!

  // Den som vet betydligt mer än dig!

 • Simons Flickvän

  Palle Palle,du kan inte ha mycket till liv.Avundsjuk på en död man,för att du inte kommer ha någon som hedrar dig som för Simon..Han är mitt allt,och hans röst kommer bli hörd. Lite info för dig som är lite efterbliven och yttrar dig som saker du inte vet, HAN HADE KÖRKORT,jag va där den dagen han tog den,och det va tre år sen.Jag tcyker du ska hålla dina åsikter för dig själv,du tänker inte på att dom sörjande kommer läsa detta va?! Jag va där,han va här..Och nu är han borta,sen hur vi sörjer det får du fanemed leva med! Va glad att du gör det oxå!

  jag kommer vara där varje torsdag och tända ett ljus för mitt livs stora kärlek,synd om dig att du inte kan känna känslor… Glöm inte att han va en son till en mor,och en bror till syskon och min stora kärlek…

  Vila Ifrid Min Älskade Ängel Simon Savci 1979-2009