KGB och Jan Guillou

KGB tog förmodligen kontakt med Jan Guillou för att försöka bygga upp någonting inför framtiden. Det är precis på samma sätt som svenska Säpo jobbar idag när man på olika sätt försöker knyta kontakter med ungdomar i vänsterpolitiska eller muslimska miljöer. En mängd personer kontaktas och bara några kommer att vara användbara för Säpo.

Så var det för KGB, man kontaktade troligen en rad olika personer för att försöka värva dem till spioner. En del sådana värvningar lyckades säkert. Guillou var helt säkert ingen av dem. Han var snarare en av dem som det aldrig blev någon angivare eller spion av. De som verkligen lät sig värvas har vi ännu ingen aning om vilka det är, men vi kan nog vara ganska säkra på att det inte var Jan Guillou.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Mats

  Jasså hur kan vi vara säkra på det?

  Och det är skrattretande hur du kan jämnföra detta med SÄPOs verksamhet.

  SÄPO agerar för våran nation (de är faktiskt en myndighet), KGB gjorde det inte (De var en spionorganisation för en diktaturstat).

 • Per

  Vi kan vara säkra på det därför att Guillou tillhörde den maoistiska vänstern, den som såg Sovjetunionens ”socialimperialism” som ett minst lika stort hot som USA mot världsfreden och mot Sverige. Att han skulle ha varit KGB-spion är lika orimligt, nej troligen MER orimligt än att han skulle ha varit CIA-spion.

 • slam

  Vi vet dock inte så mycket; han hade kontakter med såväl Sovjet, sossarna och SÄPO samtidigt som han var med i SKP. Man undrar ju…

 • Frågan är väl hur stor nytta en person som Jan Guillou skulle ha varit som spion. En journalist på vänsterkanten kan möjligen ha varit attraktiv för att hålla koll på sina gelikar menm IB-affären tilltrots, knappast när det gäller att infiltera försvarsmakt och andra samhållskritiska instutioner.

  Att sedan Guillou har ett stort intresse för spioner och övermänniskor som Hamilton och Arn är en annan historia…

 • william

  Per, din åsikt: ”Vi kan vara säkra på det därför att Guillou tillhörde den maoistiska vänstern, den som såg Sovjetunionens ‚Äúsocialimperialism‚Äù som ett minst lika stort hot som USA mot världsfreden och mot Sverige” är lite väl naiv. Varför skulle KGB vilja rekrytera denna rakryggade maoist då? Nästan hela den finska maoiströrelsen fick på sin tid läggas ner pga av att man hade fler infiltratörer från KGB än vanliga medlemmar. JG har nu tyvärr mist all trovärdighet, att springa till SAP och varna om IB-avslöjandet och att ha kontakter med KGB samtidigt som man presenterar sig som fiende till både SAP och Sovjet gör att han åtminstone passerar gränsen för min trovärdighet. Jag sympatiserar fortfarande med den officielle JG, men alla de andra JG då?

 • Intressant nog är det Gunnar Ekberg, den gamle Mossad-agenten, som gjort klart för oss att Guillou knappast kan ha varit en KGB-agent. I sin bok konstaterar han att Guillou och Lemberg träggade Gergel på journalisthaket Tennstopet. Knappast det ställe någon skulle träffat honom om han velat hålla saken hemlig för andra journalister.

  Grigorjevs förläggare säger också till Expressen:

  ”Som jag förstod det brukade Jevgenij Gergel och Jan Guillou träffas på restaurangen Tennstopet i Stockholm för att utbyta information.”

  Omöjligt att vara spion om man träffas på ett sånt ställe.