Är det verkligen AFA-aktivister som häktats?

Enligt polisen i Stockholm är de 8 personer som häktats i Stockholm för bilbränder och upplopp i Fittja knutna till det antifascistiska nätverket AFA. Enligt AFA själv är personerna dock inte medlemmar i organisationen:

Igår eftermiddag gick polisen med sköldar och vapen in i en lägenhet i Norsborg. Anledningen till detta, enligt dom själva, var att gripa ”tillresta AFA-aktivister” som skulle ha stått bakom händelserna som har utspelat sig i Fittja centrum under den senaste veckan.
Detta är något som AFA Stockholm dementerar. Inga av de människorna som har gripits är med i AFA.

Det verkar på mig som om polisen anser att alla som varit deltagare i en demonstration som ordnats av AFA eller där kända AFA-deltagare varit med innebär att alla deltagare i en sådan demonstration har anknytning till AFA. Alla normalt funtade människor inser dock att så knappast är fallet.

Att skylla klassorättvisor och förortsupplopp på ”tillresta” aktivister och/eller AFA är att förenkla och förneka de problem som finns i miljonprogramsområdena. Det är också att göra AFA om organisation större och mer betydelsfull än den är. Det är att försöka dölja klassmotsättningarna. Och ett försök att utmåla vänsterorganisationer, mer specifikt AFA, som rent kriminella sammanslutningar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Konsten att mörka klassmotsättningarna « Röda Lund()

 • Jag bor i området och vet att de gripna mycket riktigt inte tillhör AFA.

 • oskar

  Hejsan, vet inte riktigt om mitt inlägg här fyller någon funktion. Kanske som någon allmän reflektion i debatten

  Hela händelseförloppet beskrivs ju i fars-termer i media. Jag förstår inte riktigt hur några personer trollar fram det missnöje som finns och andra förutsättningar som tas för givet i rapporteringen. Det är alltså flera faktorer som inte är logiska, vilket enkelt kan bekräftas genom att åka ut dit/ta del av anna rapportering från de som bor där. Förstår inte varför det ska daltas med de versioner som poliserna producerar, helt enkelt.

 • Pingback: Dumheter om AFA och förortsupplopp | Svensson()

 • anders

  De som bor i dessa områden är trötta på bråk, och trötta på människor som för deras talan utan att ha blivit ombedda. Det här är förhoppningsvis början på slutet för AFA