Enhedslisten – tredje största parti i Köpenhamn

I det danska kommunvalet gick två partier som heter Folkeparti framåt medan de flesta andra backade. Socialistisk Folkeparti (SF), ett parti med socialdemokratisk politik plus en del nationalistiska tendenser och som är systerparti till svenska vänsterpartiet fördubblade antalet mandat i danska kommuner jämfört med förra kommunalvalet. 14,5 procent av rösterna, en framgång på 7,1 procentenheter.

Det andra Folkepartiet som gick framåt, men inte alls lika mycket, var högerpopulisterna Dansk Folkeparti (DF). DF gick framåt med 2,2 procentenheter och fick 8,1 procent av rösterna. Därmed fick partiet lite av ett lokalpolitiskt genombrott.

Enhedslisten, i vilket parti Socialistiska Partiets danska kamrater ingår, ökade i Köpenhamn, men minskade i resten av landet. I Köpenhamn är man tredje största parti efter socialdemokraterna och SF. Starkast är man på Nörrebro.  I tidigare starka kommunen Gladsaxe tappade man dock ett mandat som gick till SF som ökade med hela 5 mandat.

Regeringspartiet Venstre (som är ett högerparti) och största partiet, socialdemokraterna, gick bakåt båda två i det danska valet.

Intressant?
Borgarmedia: Politiken1, 2, 3, 4, Information1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Jan Wiklund

    Någon gång ca 1980 hade de tre då existerande parlamentariska partier som låg ”vänster” om socialdemokraterna 30% i Köpenhamn. Det var socialdemokraternas hänsynslösa utsaneringspolitik riktad mot underklassen som bar frukt. S hade tidigare haft kraftig egen majoritet.

    Men de lyckades alltså inte göra något av denna styrka.