Ny miljardär ger inga nya jobb i Trollhättan

Enligt media har en holländsk miljardär köpt ut familjen Antonov och därmed ryska maffian ur Spyker. Något som enligt samma media eventuellt möjliggör att Spyker får köpa resterna av Saab Automobil från GM.

Men det är en naiv fåfäng tanke att tro att en sådan affär, om den överhuvudtaget blir av, skulle innebära någon större mängd jobb i Trollhättan. Det kommer det inte att innebära. Spyker är ett företag som inte har kompetensen för masstilverkning av bilar och en miljardär må vara rik, men han kan inte finansiera ett företag av  Saab Automobils typ i alltför många år. Tar Spyker över så är det för att köpa varumärket och för att eventulelt tillverka mindre serier av lyxbilar med märket Saab.

Det enda som kan rädda jobb i Trollhättan är ett samhälleligt övertagande av Saab där företaget ställs under de anställdas kontroll. Dvs de anställda får ta över med hjälp av gemensamma pengar.

Miljardären som nämns är Marcel Boekhoorn, ägare till Ramphastos Investments. Sen tidiagre har han ägt en mindre andel i Spyker Cars. För övrigt äger hans investmentföretag intressen i den stora nederländska tidningen De TelegraafVoicetrust, Doorwin, SIM Industries, zecco.com, McGregor Fashion Group, De Pers, och Openlot.

Läs mer Internationalen, Internationalens ledarblogg, TTela,

Intressant?
Borgarmedia: VA,
Bloggat: Röda Malmö, Alltid Rött, Jinge, Hörsing, Annarkia,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements