Om att länka till tidningar och få fler läsare på bloggen

Det finns många sätt att få fler läsare för en blogg. Ett grundläggande, som jag redan skrivit en del om, är att vi länkar till många tänkbara tidningsartiklar (man får dock inte länka för mycket). Fler läsare ger högre rankning, fler länkar från tidningar ger fler läsare. Fler läsare och högre rank ger fler läsare. Högre rank ger högre rank till den blogg man länkar till osv.

Högt rankade bloggar bör försöka mycket till Aftonbladet då denna två tidning gynnar bloggar med hög rankning. Tyvärr är det nog så att Aftonbladet också väljer ut vilka blogginlägg som ska visa, vilket exempelvis gör att jag får väldigt få länkar från Aftonbladet. Andra bloggar ska förstås länka till Svenska Dagbladet och DN om vi pratar stockholmstidningar.

I övrigt bör länkningen utgå ifrån var i landet man återfinns och vilket ämne man skriver om. Bloggar i Skåne länkar alltså till Sydsvenskan, Skånskan, Helsingborgs Dagblad (HD), Norra Skåne, Kristianstadsbladet (KB), Trelleborgs Allehanda (TA) och Ystads Allehanda, (YA) västsvenskar och värmlänningar till Göteborgs-Posten (GP) och Värmlands Folkblad (VF). Folk i Bergslagen kan länka till VLT och VF, smålänningar (och blekingar) till Smålands-Posten (SMP), Barometern och BLT osv.

Skriver man om ekonomi ska man länka till Veckans Affärer, Affärsvärlden, Ny Teknik och IDG:s olika tidningar. Skriver man om teknik så gäller Ny Teknik och IDG:s tidningar osv. För internationella nyheter kan det vara bra att länka till norska VG, TV2 och danska Politiken. Vilka tidningar som ger länkar tillbaks kan man bland annat se på Twinglys hemsida.

Det finns också andra tjänster än Twingly, en är den redan nämnda Bloggportalen som alltså bara har hand om länkar till Aftonbladet. En annan är Aitellu som Expressen tidigare använde sig av. Det ryktas dock att Expressen ska börja använda Twingly istället.

Min egen blogg de senaste månaderna (jan-feb) när det gäller tidningar fått flest läsare från SVD, GP, DN, VG och Aftonbladet. Det finns inga signifikanta skillnader i andel förstagångsläsare och avvisningsfrekvens (de som lämnar från samma sida de kom in på) mellan de fem tidningarna i topp. Bland tidningarna följer därefter Sydsvenskan och VF. När det gäller läsarna från VF har jag klart lägre avvisningsfrekvens och högre andel förstagångsläsare. Men det är logiskt när jag bara nyligen har börjat länka dit.

Länka till tidningar om ni vill få fler läsare. Det fungerar. När jag började med det så kom uppemot 80% av mina läsare från tidningarna. På grund av min bloggs högre rankning och ökad popularitet så är det idag bara omkring 30% av besökarna som kommer från tidningarna. Men det var tidningslänkarna som möjliggjorde min bloggs popularitet och förhållandevis stora läsarskara.

Dessutom ska man inte slösa tid med att länka till (eller ens läsa) nyheter i andra tidningar än de som ger en länk tillbaka. Hittar ni en nyhet nån annan stans – så kolla om den också finns hos någon tidning med Twingly och se till att länka dit.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • ”Högt rankade bloggar bör försöka mycket till DN och Aftonbladet då dessa två tidningar gynnar bloggar med hög rankning. Jag antar att DN använder rankningen hos Twingly och att Aftonbladet använder Bloggportalens.”

  Jag antar att det var omkring två år sedan DN slutade gynna högre rankade bloggar. Plus/minus ett antal månader…

  • Anders_S

   Jinge, om de har gjort det så kan det inte vara så länge sen. Men du har säkert rätt om att de har gjort det. Så okej. Den är sekundär för mig. Jag läser mycket sällan DN först utan länkar bara dit om de skriver om smma sak som SVD. Jag ändrar texten.

 • Jag VET det eftersom min blogg är högt rankad på Twingly vilket gjorde att mina länkar stod kvar i evighet, men jag är HELT säker på att de skippade det där för minst ett år sedan i alla fall. Men som sagt, det är sekundärt.

 • Pingback: Att finnas med på bloggtopplistor | Svensson()

 • Mycket länkar, tags och välformulerad text. Väl gjort. Jag ser i högsta mån till att göra likadant kvalite > kvantié
  Även i bloggvärlden! Hoppas man.

  Dock tycker jag att själva färgvalet, färgkombinationen med gråsvart text framför grå bakrund är svårläst och rätt kass.
  Man kan bara hoppas man gör bättre själv…

  Men men, det är MIN åsikt.

  Tack & Vänliga hälsningar

  /Theo