Mord på kvinnor – hedersmord

Hedersmord förekom för inte så länge sen i Europa. Under 1900-talet förekom det i delar av Spanien, Italien, Frankrike och Grekland. I det senare landet levde det kvar på Kreta och Mani-halvön på Pelopponesos till långt in på andra andra halvan av förra seklet. Vendettakulturer har levt kvar längre än så på Mani, Sicilien, Korsika, Sardinien och Kreta. Detta visar att hedersmord inte är något som är bundet till en viss religion, utan det förekommer i alla religioner, så även i Mellanöstern och Södra Asien där hedersmord anses vara vanligast idag:

Exempel på så kallade hedersmord finns överallt i världen, men speciellt har länder i Mellanöstern och södra Asien pekats ut och där är företeelsen vanligast förekommande.

Indien meddelade i februari att man överväger en ny lag för att särskilt skydda kvinnor från hedersmord och införa hårdare straff för förövarna.

Så kallade hedersmord handlar om fall där flickor eller kvinnor mördats av någon av sina familjemedlemmar sedan de exempelvis gift sig mot familjens vilja eller haft en utomäktenskaplig affär och på så vis ”dragit vanära” över familjen.

Även i Indien förekommer hedersmord inom olika religioner så även det bevisar att det mer har med ålderdomliga kulturmönster att göra än någon specifik religion. Sedan är frågan om inte det ökande antalet kvinnomord i det våldsamma Mexico och i andra latinamerikanska länder kan anses vara en modern form av hedersmord där kvinnor specifikt straffas för det hårdnande klimatet och de ökande klyftorna i samhället.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Enligt patriarkathistorikern Gerda Lerner är det de gamla jordbrukskulturerna från Medelhavet i väster till Kina i öster som patriarkatet rotade sig hårdast. I Europa började det luckras upp med industrin som tvingade ut kvinnorna i lönearbete. I Kina luckrades det upp av 4 maj-rörelsen på 20-talet och kommunistpartiet som övertog 4 maj-rörelsens program. I Västasien och Indien har det aldrig utmanats och lever följaktligen kvar starkast. Alltså enligt Lerner.

    För övrigt har jag alltid tyckt att det har varit märkligt att islam utmålas som så särskilt kvinnofientlig när hindufundamentalister i Indien driver kravet på att få bränna änkor levande, och också har gjort detta i praktiken. Själva poängen med fundamentalism, oavsett vad man är fundamentalistisk om, brukar ju vara att få hänga fast vid regler och bestämmelser, ofta av det mest ovidkommande slag.