Gangstergäng och utpressning bakom sjukhusbomb?

Mycket tyder enligt polisen i Malmö och media att bomben vid sjukhuset i Malmö handlar om utpressning och att det därmed är organiserad brottslighet som står bakom. En del media har tidigare spekulerat i om djurrättsaktivister stått bakom dådet, men polisen verka nu i praktiken ha avskrivit alla sådana misstankar.

Polisens fokus är istället den hotbild och de hot som finns mot en enskild person med anknytning till den byggnad där bomben sprängdes. Exakt varifrån detta hot kommer och vari det består har ännu inte framkommit.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • martin

  Det är oroande om beskyddarligor blir så kaxiga att de tar sig an sjukhus. De brukar väl normalt hålla sig till invandrarbutiker, restauranger och de mindre spelarna på marknaden.

  • Anders_S

   martin: I Göteborg handlar det om restaurangerna på de stora restaurangstråken: Avenyn, Linnégatan, Långgatorna osv. Vidare om porrklubbar, hotell och annat. Det är nog mer utbrett här än på andra ställen kanske.

 • Karl

  Det var en restaurang som ligger på CRC som drabbades. Jag var själv och tittade efter händelsen (arbetar på sjukhuset). Skadegörelsen är inte större än att man kan gå in i restauranglokalen (som dock till viss del har polisavspärrningar). Det var alltså inte själva forskningslokalerna som sprängdes. Fönsterrutor på 30 meters håll höll, så sprängkraften var nog inte så stor. Om man hade velat orsaka riktig förödelse hade man nog apterat laddningen på annat sätt. Min gissning är, som antyds ovan, att det är ett sätt att skrämma någon som är involverad i restaurangen. /*off topic, borttaget*/ #AS

 • martin

  Jag och en kompis spekulerade i det där med den höga rapporteringen från göteborg. En tanke vi hade var att konflikten mellan beskyddarligorna var inflammerad i göteborg, mindre så i stockholm.

  Tecken på beskyddarverksamhet ser man ibland i sin omgivning.

  • Anders_S

   Jag gick igenom brott med skjutvapen. De är i förhållande till befolkningen mycket vanligare i Göteborg och Malmö än i andra delar av Sverige inklusive Stockholm.

   Orsken är att smuggelgods (knark med mera) kommer in via Malmö (bron) och Göteborg (hamnen). Kontrollen över detta gör det viktigt att dominera de städerna. Malmö och Göteborg är dessutom mycket fattigare än Stockholm. Göteborg är vidare centrum för knarksmuggling till Norge samt centrum för laststölder (elektornik ocha nnat från lastbilar, eller hela lastbilar inklusive lasten) som ofta är gangstergängens basverksamhet. Beskydd slog igenom tidigare i Göteborg än på andra ställen. Alltihop hänger ihop. Men nu är vi nog lite off-topic.