Boknytt
Grönlund/Halleröd (red)
Jämställdhetens pris
Boréa Bokförlag
Svårfångad jämställdhet
Sverige är ledande i jämställdhetsarbetet, och 90 procent av svenskarna är för jämställdhet och tror sig vara jämställda. Men bara 20 procent fördelar hushållsarbetet någorlunda jämställt. Boken visar att traditionella könsrolls-mönster och genus-identiteter är seglivade företeelser trots alla goda politiska föresatser om likhet.
Lika bakgrund är viktigt i familjen, men inte likhet i betydelsen att man och kvinna gör samma arbete i hemmet. Där eftersträvar man mer rättvisa i arbetsbördan, gärna genom komplementaritet – vilket ”råkar” sammanfalla med att kvinnor gör ”kvinnliga” sysslor och männen ”manliga”. Det känns tryggare för köns-identiteten. Intressant bok – inte minst för män och kvinnor.
Intressant?
I media: Tvärsnitt, Kulturen, PO Ågren, SVD, Arbetaren, DN, EX,
Läs även andra bloggares åsikter om Jämställdhetens pris, Könsroller, Genus, Jämställdhet, Feminism, Familjepolitik, Anne Grönlund, Björn Halleröd, Kultur, Böcker, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Om vi inte hade könsidentiteter utan bara individuella mänskliga identiteter, skulle det göra oss lyckligare? Vore det enbart bra?