Svaga socialdemokrater

Socialdemokraterna backar oupphörligt i opinionen och nu räddas inte oppositionen ens av miljöpartiets goda opinionssiffror. Socialdemokraterna backar förmodligen av flera anledningar. Man har svårt att presentera en trovärdig politik och man har en svag partiledare, Mona Sahlin, som framstår som osäker. kombinationen av detta innebär att man backar i opinionen. Dessutom har socialdemokraternas förankring inom den svenska arbetarklassen tunnats ut och man kan inte längre mobilisera som man vill på arbetsplatserna. Förmodligen dras man ner av samarbetet med vänsterpartiet och miljöpartiet. Detta samarbete gör att friheten att agera självständigt har beskurits kraftigt. Partiets politik blir suddig och oklar. Sammantaget leder partiets oklarhet och suddighet samt partiledarens svaghet till ett inte helt bra läge i opinionen.

Väsnterpartiet går samtidigt kräftgång i opinionen. Detta beror ganska säkert på den samverkan man har med socialdemokraterna. Utan denna hade man kunnat agera som ett poulistiskt missnöjesparti på vänsterkanten och det hade säkerligen ökat stödet. Vänsterpartiet dras alltså ner av samarbete med socialdemokraterna och miljöpartiet. Dessutom har man också en partiledare, Lars Ohly, som framstår som svag och otydligt. Kombinationen av ett svagt och otydligt parti och en svag och otyldig partiledare fungerar uppenbarligen inte så bra.

Det absurda är förmodligen att partiernas samarbete sänker partierna och därmed samarbetet. Genom samarbetet motverkar man sig själva och motverkar möjligheten till regeringsskifte. Skillnaderna mellan partierna i oppositionen är normalt större än mellan partierna i alliansen och det är detta som avspeglas i en otydlighet hos oppositionen. En otydlighet som inte finns hos alliansen där den ideologiska överensstämmelsen mellan partierna alltså är större. Följden av detta kan tyvärr bli att vi inte får ett regeringsskifte i höst. Men situationen kan fömodligen inte heller räddas av att man bryter samarbetet. Att göra så i nuvarande läge skulle förmodligen innebär en ytterligare försvagning i opinionen för oppositionen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Stefan Ruud

  Mona Sahlin is the reason for the disastrous numbers for the Socialdemocrats. She is truly cringe-worthy. She reminds me of Margaret Thatcher in the intense negative reaction she provokes, but she’s a completely weak person, in that respect completely unlike the Iron Lady. I watch elections in many countries, and Mona Sahlin is one of the worst party leaders I’ve ever seen. No one respects her, everyone wants her to just shut up!

 • friM

  Ja,man verkar ju ha analyserat Alliansens framgång fel. De borgerliga partierna har en tradition av att inte dra jämt alls, så där var ett formellt samarbete en propagandamässigt bra ide.
  Inom vänsterblocket så vinner man inget på att släta ut skillnaderna.

  Att sedan sossarna måste haft ett gigantiskt hjärnsläpp när de valde landet mest hatade politiker till partiledare, gör ju inget bättre.
  Om de hade hoppats på nån slags Maud,Gudrun,Westerberg eller liknande effekt, så skulle de ju för allt i världen inte valt henne.

  Vänsterpartiet måste ändra sig. Jag undrar bara när de ska fatta att de är ute på fel väg. Under Schyman så var de kanske fåniga,men det framstod i allafall som att de hade en egen politik.

 • Klara

  Det här är ju läskigt. Att tusentals utsatta människors framtid beror på vilken partiledare som folk gillar eller ogillar.

  • Anders_S

   Klara: Det är inte partiledaren i sig, utan kombinationen av brist på egen politik, dålig partiledare och allt sämre förankring. Politiken är ju i grunden densmma som den borgerliga regeringens. Det finns inga avgörande skillnader när det gäller politiken.

 • Klara

  @ Anders_S
  Det kvittar för dig vem som vinner valet?

  • Anders_S

   Klara: Nej. Det är bättre om oppositionen vinner. Därför att de små skillnader som finns i praktisk politik när det gäller de fattigaste i samhället är tillräckligt stora skillnader för att det är bättre med att oppositionen vinner. MIn uppfattning är att man ska rösta på vänsterpartiet i så fall. Andra i mitt parti och partiet som sådant uppmanar till en röst mot högern.

   http://www.zaramis.nu/blog/2010/05/17/rosta-radikalt-i-valet-i-host/

 • Klara

  @ Anders_S
  Skönt att höra!

 • Kenta

  ”Men situationen kan fömodligen inte heller räddas av att man bryter samarbetet.”

  Tacka fan för att situationen skulle bli bättre. Som det är nu när Ohly inte har stake att stå upp mot dom jävla borgarsossarna blir ju vänstern bara ännu svagare. Vad i helvete är det för mening att rösta med vänstern om vi bara ska gå in i en regering och säga ja till friskolor, löjligt låga skatter för rika, soldater i Afghanistan och inte kunna säga vad vi tycker för att sossarna är så helvetes jävla rädda att dom skiter på sig för att stöta sig med kapitalet.

  I den här jävla sista opinionsundersökningen, om man nu ska lita på den (kapitalet skulle kunna ha jköpt den), har ju för fan vänstern och sossarna inte mer än 35 procent ihop medan grönmupparna, ett jävla borgerligt facistparti, har nästan 10 procent. Så här kan vi för fan inte fortsätta. Bryt därför det där jävla helvetes samarbetet så att det åtminstone finns ett vänsterparti att rösta på i valet annars tar jag fanimej och röstar på Kalle Anka

 • Nils

  Mutskandalen inom sossarna i Göteborg är den främsta anledningen. Folk tror inte längre att sossepolitiker är hederligt folk. Hur skulle man kunna tro något annat?