Oacceptabelt brandattentat mot skola

Vättnedalsskolan i Tynnered utsattes i går kväll för ett brandattentat. Ungdomar med bensindunkar och stenar drog omkring i Tynnered och försökte sätta eld på Vättnedalsskolan och Björkhöjdsskolan. Det är naturligtvis oacceptabelt. Polisen upplevde ändå inte situationen som ohållbar och inga extra polisresurser sattes in.

Orsaken till händelserna är naturligtvis fler. Dels ungdomarna själva, som istället för att reagera konstruktivt på ett upplevt utanförskap och en situation där de inte tror på framtiden istället destruktivt attackerar sådant som de ser som en del av det samhälle som inte ger dem en chans. Skolan, socialkontoret, polisen, brandkåren och banker. Dels handlar det om samhället och dess makthavare som skurit ner på resurser och skapat en situation där arbetslösheten i Sverige är hög och bland ungdomar skyhög. Det ger ingen framtidstro direkt. När den borgerliga regeringen gjort det omöjligt att klara sig på ersättningar från det sociala, f-kassan eller från a-kassan så skapar det mer frustration och utanförskap. När kapitalismens kris och regeringens politik skapat en situation utan tillräckligt med jobb innebär det problem.

Utöver detta så händer den här typen av saker alltid så här års. Om de händer så händer det i glappet mellan skolans slut och semesterns början. I juni eller augusti. Under den tiden är den social kontrollen mindre. Det är heller inget nytt. Sånt här har hänt ända sen 1950-talet under dessa perioder på året (Raggarkravaller, modskravaller osv).

Även i Rinkeby i Stockholm har det varit stökigt.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements