Avsatt diktator bakom oroligheterna i Kirgizistan?

Nyligen, i april i år, störtades Kirgizistans härskare Kurmanbek Bakijev i en revolution. Den nya regeringen i landet har snabbt genomförta en rad demokratiska reformer som yttrandefrihet. Bakijev greps aldrig utan flydde till landets södra delar där det nu är oroligt. Kirgizistans södra delar, provinsen Osj kring staden Osj (Osh) är etniskt blandat med både uzbeker, tadzjiker och kirgizer. Det är också ett mycket fattigt område med stor brist på arbete och inkomster.

Denna situation har nu troligen Bakijev utnyttjat för att skapa oroligheter. Oroligheter som tycks utnyttja och blåsa upp etniska motsättningar. Oroligheter som utnyttjar den nya regeringens relativt svaga grepp över denna del av Kirgizistan. Många uzbeker tycks ha drivits på flykt och hus tillhöriga uzbeker verkar ha bränts ner. Många människor har dödats och lemlästats. Det är inte helt otroligt att det hela är en del i ett förök av Bakijev att destabilisera regeringen i Kirgizistan och ta tillbaka makten. I huvudsak är det inte en etnisk konflikt menar många experter utan kanske mer en konflikt mellan olika maktgrupper i landet. Bakijevs gamla krets somhade makten i en diktatur och den nya mer demokratiskt inriktade regeringen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements