Sarnecki: problematiskt i Södertälje

Motsättningarna mellan X-team och Södertäljenätverket är enligt Jerzy Sarnecki väldigt problematiska och lyckas inte polisen gripa och fängsla de skyldiga till det senaste dubbelmordet kommer dödandet med all sannolikhet att fortsätta:

– Det är ytterst sällsynt att gäng mördar personer som inte är kriminellt involverade, utan bara syskon till kriminella. Det är nästan en vendettaliknande situation och jag tycker att man ska fundera på hur man kan ha tillåtit den här utvecklingen under så lång tid, säger kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki.

Jerzy Sarnecki har bedrivit omfattande forskning om kriminella nätverk och satt med som expert i den kommité som var med om att ta fram betänkandet ”Kriminella grupperingar – motverka rekrytering och underlätta avhopp”, som överlämnades till regeringen i början av året. Mot slutet av maj utredde han polisens effektivitet på uppdrag av finansdepartementet och kom bland annat fram till att polisen bör arbeta mer långsiktigt.

Varför uppstår den här situationen i just Södertälje?

– Det finns många människor med allvarliga sociala problem i Södertälje och myndigheterna har tillåtit framväxten av den här typen av grupper genom att försumma problemen. Men man ska komma ihåg att X-team inte hör till Södertälje, konflikten verkar snarare röra bråk mellan olika personer som får uppbackning av Södertäljenätverket och X-team, säger Jerzy Sarnecki.

I Södertälje med sin stora syrianska/assyrisk befolkning dominrera dessa också inom gangstergängen. Bägge gangstergängen har ledande företrädare som är assyrier/syrianer. Jag är just nu i Turkiet och här pratar faktiskt en del folk som jag träffat om ”assyrisk maffia” på samma sätt som vi i Sverige ibland brukar prata om ”jugoslavisk maffia”. I grunden är det naturligtvis i huvudsak fördomar som skapar såna ord och idéer, men i Södertälje verkar det dock finnas en viss grund för att tala om att gangstergängen har stort inslag av assyriska/syrianska män bland sina medlemmar. Dock förmodligen i huvudsak en konsekvens av befolkningsstrukturen i Södertälje och inget annat.

Det är dock samtidigt så att vi ska vara på det klara med att media överdriver konstant om de kriminella gängen. Det finns inga förutsättningar för att Sverige ska hamna i samma situation som i en del städer och länder i latinamerika. De kriminella nätverken i Sverige står för en mycket liten del av brottsligheten i landet och för en mycket liten del av antalet mord.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Ann-Sofie

    Tycker det är fruktansvärt sorgligt att människor dras till liknande gäng. Men jag antar att det kan ha och göra med snabba pengar och att för visa en hög status utåt(?).
    Gäng gör en hel stad orolig och renderar till att människor vill flytta där ifrån. Jag och mina bröder har redan flyttat från Södertälje. Min far är på väg …
    Frågan är nu vilka insatser som samhället kommer att göra eller ska det få eskalera?

  • Pingback: Stor razzia mot Södertäljenätverket | Svensson()