Tumlare mitt inne i Göteborg

Häromdagen var det några personer som såg tumlare i Koljöfjorden norr om Orust. Att tumlare siktas där är kanske inte helt ovanligt. Jag har själv sett tumlare i Kalvöfjorden som ligger nära Koljöfjorden. Men att tumlare ses mitt inne i Göteborg är något ovanligt och forskare uppger att det är 50-60 år sen människor såg tumlare så långt upp i Göta älv.

Det finns omkring 36 000 tumlare i Skagerak, Kattegatt och Östersjön. Vilket kan låta mycket, men den lilla delfinarten, den lilla minivalen, anses ändå vara sårbar i våra trakter. I vilket fall som helst fanns det många fler när jag var liten på 1960-talet.

Själv har jag inte sett tumlare i Göta älv, men jag har sett säl vid Lindholmen i centrala Göteborg, ännu längre upp för älven än Eriksberg. Hur ovanligt det är har jag ingen aning om, men lite spännande var det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements
  • Jag har dock sett rumlare en masse i Göteborg! Trevliga allihop, men ingen biologisk sensation.

  • msi

    Ser tumlare varje dag ute vid Eriksberg, torktumlare!

  • Viktoria

    Såg en säl under Marieholmsbron i morse när jag var på väg till jobbet. Den var på väg längre in i Göta älv.