Eldande bröder dömda

De två bröder som försökte sätta eld Lars Vilks hus och därmed kom att gripas och åtalas för mordbrand har nu dömts till fängelse. De fick två respektive tre års fängelse vilket väl verkar ganska rimligt. Eventuellt är det dock långa straff, då de förefaller mycket hådare än de straff som ett antal Hells Angels-män fick eller inte fick för en situation med upplevt hot och i praktiken kidnappning följd av tvångstatuering. Förmodligen är det straffet för medlemmmarna i Hells Angels som är lågt och straffet för mordbrandsföröket mot Lars Vilks som eventuellt är lite hårt.

I vilket fall som helst så är proportionerna mellan de två olika domarna inte rimliga. Något som tyder på att allt inte står rätt till i det svenska rättsväsendet. Kanske är det det faktum att de dömda unga männen i mordbrandsfallet har icke-svenska namn och de i HA-fallet har svenska namn. Enligt forskning (Diesen med flera) vet vi att Kanske är det tingsrätten i Göteborg som känner sig skrämda av Hells Angels. Bägge sakerna är allvarlig problem för rättssäkerheten. Men jag vill understryka att ingen i nuläget vet om något av detta påverkade något av domsluten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Finns inget som är så farligt för ett samhälle som organiserad brottslighet. Det är vi nog alla överens om, frågan är väl hur mycket personlig integritet man är villig att uppoffra i bekämpningen av den. Ungefär så.

  Tack

  /Theo

 • Cecilia Mattsson

  Jag tycker att tingsrättens motivering är högst politiskt laddad när den utger sig för att försvara yttranderätten. Är det verkligen rimligt att använda sig av sådan motivering i en dom för försök till mordbrand?
  Hur ser straffskalan ut för försök till mordbrand?

 • Mattson:
  Mordbrand kan ge från två till åtta år.
  Alla försöksbrott har samma straffskala som sina huvudbrott (En rest från den tiden då uppsåt och gärning var grunden för hur klandervärt ett brott ansågs vara och effekten av brottet inte var så intressant), men praxis är att domstolarna lägger sig mycket lågt i straffskalan vid försök.

 • Cecilia Mattsson

  vulgus:
  Tack för svaret! Hur mycket lägre brukar man lägga sig vid försök?