Jämnt mellan blocken ger borgerlig regering

Om det blir jämnt mellan blocken i höstens val kan vi nog utgå från att det blir borgerlig regering. Dvs om sverigedemokraterna (SD) kommer in.  Detta invandrarfientliga fascistparti kommer inte att ge stöd till en regering med vänsterpartiet och miljöpartiet. Det är som jag ser det otänkbart. Det innebär att man antingen lägger ner rösterna i regeringsfrågan eller ger stöd till en borgerlig regering. Vilket betyder borgerlig regering.

Om dagens opinionsundersökning från Sifo skulle varit ett valresultat skulle vi en borgerlig regering. Men det är fullt möjligt att SD inte kommer in i riksdagen och att kristdemokraterna (KD) dessutom ramlar ur. I så fall blir ju läget ett annat. Då blir det en regering ledd av socialdemokraterna och med miljöpartiet och vänsterpartiet på olika regeringsposter. Om drygt en månad vet vi.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Sanningen om samhället – 2010-08-08()

 • Pragmatikern

  ”…och att kristdemokraterna (KD) dessutom ramlar ur.”

  Min gissning är att KD kommer att bli kvar och detta genom att det nog finns en hel del moderater som kan tänka sig att taktikrösta.

  När det gäller oppositionen framstår det som än mer klart att den rödgröna alliansen var ett taktiskt missgrepp. Utan att i detalj ha studerat opinionsundersökningarna är det min bild att utförslöpan började någon gång när det rödgröna formaliserade sitt samarbete. Innan hade oppositionen öppet mål och med den kris som varit och de effekter den haft borde en valseger ha varit säkrad. Nu blir det istället en spurtuppgörelse där regeringen har ledningen på upploppet men mycket kan hända och vem som först bryter målsnöret kommer vi nog inte att ha någon större visshet om innan målsnöret bryts på valnatten.

  • Anders_S

   Pragmatikern: Oppositionens allians var definitivt ett misstag. Vänsterpartiet borde stått utanför. Då hade man kunnat spela rollen som ett populistiskt missnöjesparti på vänsterkanten och blocker ut SD samtidigt som man garanterat en S-MP-regering. Sossarna hade också legat bätte till utan samarbetet med vänsterpartiet.

 • Jonas

  Det är knappast märkligt att de rödgröna tappar när de har tagit V med i båten. Jag är själv inte sosse, men känner ett antal sossar och flera säger att de röstar hellre blankt än att hjälpa Kommunister in i regeringen.

 • Om den såkallade oppositionen står för en närmast identisk politik som Alliansen vad skall då motivera tidigare borgerliga väljare att byta valobjekt?

  Borde inte en opposition forma en i grunden annan politik än den grupp som för tillfället sitter vid makten?

  Är det inte så att den såkallade oppositionen med sin politik faktiskt legitimerar Alliansens politik?

  Borde inte en oppositionspolitik ta sin utgångspunkt i arbetarklassens situation istället för penningmaktens?

  • Anders_S

   Carlinge: Svar på alla dina frågor: Jovisst är det så.

 • sl

  Det är väl ändå miljöpartiet som är sänket! Massor av sossar lämnar skutan när de får veta att ännu högre skatter på uppvärmning och transporter är framtidens melodi. I traditionella sossemarker är miljöpartiet avskytt, och ses korrekt som vägen till sänkt levnadsstandard. Hur sossarna kunde misstolka sin egen historia så till den grad är ett mysterium. Sossarna ledde moderniseringen av Sverige, garanterade energi, sjukvård, post, skola, transporter åt alla. Nu får vi höra att vi ska bo mindre och åka slavtransport i hela landet. Ställ dig upp och deklarera att vi måste bygga ut kärnkraften och sänka skatten på bostadsbyggande och energi så får du röster , Mona.

  • Anders_S

   sl: MP kanske är sänket för S. De drar i alla fall röster från just S. Men ett vänsterparti utanför en allians hade kunnat vara dubbelt så stort. Vilket hade varit bra.

 • Pingback: Valet gör media mer ointressant | Svensson()

 • Pingback: SIFO-undersökning | Dayana Jadarian()

 • Pingback: SIFO-undersökning | Dayana Jadarian()