Lurendrejeriet i bärskogen

Utnyttjandet av fattiga människor i de svenska bärskogarna är enligt bärplockare och gäststudenter från Bangladesh en rent kriminell verksamhet styrd av skrupellösa intressenter i Sverige:

Uppsalastudenten Mahmudur Rahman är en viktig bricka i spelet om bärplockarna. Han var med och rekryterade dem i Bangladesh, han skrev på avtalet med Kommunal som garanterade dem månadslön och det var han som distribuerade pengarna som bäruppköparen betalade för bären.

Nu säger han att bärplockarna lurats av bemanningsföretaget Bangladesh Work Force och han hävdar att allt styrts från Sverige.

– Det är två svenska medborgare som startat och som driver Bangladesh Work Force. Men på pappret ägs bolaget av deras släktingar i Bangladesh. Släktingarna är fattiga och skulle aldrig ha pengar att starta ett bemanningsföretag.

En av de ansvariga uppges vara Abu Bakkar Siddique som tidigare utgett sig vara bemanningsföretagets Sverigechef.

Mahmudur Rahman berättar att han kontaktade Siddique i våras för att han behövde ett jobb. Siddique har bott i Sverige i många år och har mycket kontakter, enligt Rahman.

[…]

Men enligt en artikel i Länstidningen Östersund (LT) besökte Kjell Midbjer och Siddique Sveriges ambassad i Dhaka för att informera om att de avsåg att rekrytera plockare.

Ambassadrådet Karin Öhman säger till LT att männen företrädde Bangladesh Work Force och Midbjer presenterade sig som rådgivare för ett bärföretag.

–Det måste ha skett en missuppfattning. Jag påtalade att jag inte hade något med företaget att göra, säger Midbjer.

[…]

När SvD Näringsliv besökte bärplockarna i Bräcke för cirka tre veckor sedan var de upprörda och ville hem. De berättade att de hade betalat mellan 15000 och 20000 kronor till Bangladesh Work Force. Det dröjde cirka en månad innan de fick sin första utbetalning för bären de plockat. Efter att uppköparen dragit av kostnad för boende och mat var det inte många hundralappar kvar. Vissa fick så lite som 20 kronor.

Jag har hela tiden sett det som uppenbart att det hela styrs från Sverige, av mindre noggräkande företagen. Men har sett rekryteringsföretagen i Thailand, Bangladesh och Vietnam som lokala företag med lokala intressenter. Nu verkar det som om dessa företag ofta också ägs av svenskar, smam svenskar som ordnar bärplockningen i Sverige. Det är alltså dessa svenskar som tjänar gorva pengar på att utnyttja och skuldsätta fattiga människor i fattiga länder. Bärplockarn har hamnat i en skudlfälla och inet fått nåt betalt. Det är roffrakapitalismen i sin prydno.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Amornrat Kaewsit

    Varför tror alla att vi bäruppköpare ska jobba gratis?Ett företag är ju ingen välgörenhetsinrättning.Även vi ska gå med vinst inte bara plockarna som vissa tror.
    Amornrat Kaewsit bäruppköpare Överkalix

    • Anders_S

      Amornat: Det är ingen som tor att bäruppköpare ska jobba gratis. Men går det inte att betala ordentliga löner så får ni lägga ner verksamheten. Ni har ingen som helst rättighet att utnyttja och lura fattiga människor.