Det räcker inte med ny partiledare

Utan det krävs också en ny politik. En radikal politik för ökad jämlikhet. Jag tvivlar på att det är möjligt att vrida hela socialdemokratin år det hållet. Utan det troliga är en fortsatt utveckling åt höger med Österberg eller Östros som nya partiledare. Om det inte är möjligt med en stor vänstervridning av hela socialdemokratin menar jag att det tyska alternativet är det vettigaste och bästa.

Vänstern inom socialdemokratin måste, om högern tar partiledarposten och fortsätter att bestämma den politiska inriktningen, ta initiativ till att bilda ett nytt parti enligt den modell som användes i Tyskland när WASG och senare Die Linke bildades. Ett brett, inkluderande politiskt parti. Die Linke är visserligen ett reformistiskt parti och inte ett revolutionärt parti som NPA i Frankrike eller Enhedslisten i Danmark. Men det är den väg som en svensk socialdemokrati värd namnet kan ta. Och om vänstern i socialdemokratin mot förmodan lyckas få med sig hela partiet åt vänster ska man ändå slå in på Die Linkes väg och öppna upp partiet. Göra det brett, inkluderand och inbjudande.

Det är dags att reorganisera arbetarrörelsen.

Intressant?
Bloggat: Fagerlund, Peter Andersson, HBT-sossen, Annarkia, Ronny Persson, Jinge, Röda Berget, Silfverstrand,
Läs mer: AB1, 2, Arena, ETC, Internationalen, Tvärdrag1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pingback: Avgå är inte alltid att ta ansvar « Jöran Fagerlund()

  • Visst behöver vi diskutera politiken framför ledarfrågan. Själv tror jag mer på Österberg som har en bakgrund inom LO. Vi måste få tillbaka arbetarperspektivet inom partiet. Med facit i handen över hur det gått för Socialdemokraterna i övriga Europa, så begriper jag inte varför vissa håller på att argumentera för att att vi skall gå igenom den så kallade moderna högervridningen. Man verkar tro att Sverige består av människor i vindsvåningar i Stockholms innerstad. I själva verket så ökar dom lågbetalda servicejobben, arbetslösheten och utslagningen. Ett Folkpartiet light är inget varken höger eller vänsterväljare behöver i riksdagen..

  • Pingback: Sanningen om samhället – 2010-11-16 FM()

  • Det räcker inte med ökad jämlikhet via omfördelning. Det är bra, men det behövs dessutom att samhällets totala resurser inriktas på produktion istället för pyramidspel. Något till och med G20 är principiellt enigt om, fast alla försöker att ta alla vinster själva och skjuta kostnaderna på dom andra.

  • Pingback: Hög tid att reorganisera arbetar- och folkrörelsesverige! | Internationalens ledarblogg()

  • Med det socialdemokratiska haveriet under den senaste veckan så har en framtida partiledare börjat diskuteras, det är väl kanske naturligt någon form av formaliserat ledarskap måste naturligtvis ett parti ha. Politiken tycks överhuvudtaget inte vara uppe till debatt och detta finner jag mer märkligt då ju S idag får betraktas vara i avsaknad av politik Ett socialistiskt eller för den delen socialdemokratiskt partis huvudsakliga uppgift måste väl betraktas vara den samhällsförändrande politiken som står i motsatsställning till den kapitalägande makten i samhället eller i vart fall en politik som på något sätt bottnar i begreppen rättvisa och solidaritet. Studerar man den s-märkta politiken kan man inte med bästa vilja i världen påstå att det socialdemokratiska partiet idag fyller dessa grundläggande ståndpunkter på ett rimligt sätt. Därför ställer jag frågan om inte den riktiga debatten för S egentligen borde handla om ifall partiet överhuvudtaget behövs i dagens politik.

  • Pingback: Myten om medelklassen | Internationalens ledarblogg()