Gangsteruppgörelse i Örebro

Igår kväll sköts två män i benen i vad som av allt att döma verkar vara nån uppgörelse i den undre världen. Det hela hände i Vivalla i Örebro. Bägge männen är kända av polisen sen tidigare och motivet till dådet eller vilka som gjort det verkar ännu oklart. Det senare kanske dessutom aldrig blir klarlagt vilket ju är ganska vanligt vid uppgörelser mellan och inom kriminella nätverk.

Problemen i Sverige med gangstergäng och organiserad brottslighet är dock mycket begränsade om vi jämför med exempelvis USA. Vid en razzia där greps mer än 100 personer vid ett tillslag mot maffian (Cosa Nostra). Fler ledande personer i samtliga fem av New Yorks stor maffiafamiljer, Genovese, Gambino, Lucchese, Bonanno och Colombo grep liksom folk från maffiafamiljer i New Jersey. Om lika många gripits i Sverige vid en razzia mot organsierad brottslighet hade det faktiskt varit alla medlemmar i Hells Angels med supporter organisationer eller kanske nånstans mellan 30 och 50% av alla medlemmar i kriminella nätverk överhuvudtaget. Nu har New York området med New Jersey och Connecticut en dubbelt så stor befolkning som Sverige, men det är väl ingen som tror att det handlar om att sådär 20-25% av alla maffiamedlemmar gripits i den US-amerikanska razzian.

Som synes är problemen i Sverige, vid en internationell jämförelse, mycket små.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements