Inte pigg som en mört av fisken i Vallgraven

Jag vet inte om nån faktiskt någon gång fått för sig att äta mört eller nån liknande fisk som man fått upp från Vallgraven, Fattighusån eller Stora Hamnkanalen i Göteborg. För jag skulle då aldrig få för mig att sådan fisk gick att äta. En sak är att vandrande fisk som öring och lax kanske går att äta, men inte fisken som alltid lever i kanalen eller vallgraven. Den har höga kvicksilverhalter och säkerligen höga halter av en massa annat onyttigt också.

Om det är så att fisken blivit sämre de senaste åren så tror jag dock inte det huvudsakligen har med vintrarna att göra. Mycket troligare som huvudorsak är muddringen i Mölndalsån. Mölndalsån har ju breddats, röjt och fördjupats. På det sättet har stora mängder bottenmassor flyttats, frilagts och rörts om.

Bottenmassor fulla med skit från 200-300 års industriell verksamhet. Industriell verksamhet utan rening. Textilindustrier, färgfabriker, kemiska fabriker, färgerier, såpfabriker, massafabriker, pappersbruk, tändsticksfabriker, tapetfabriker, linoleumfabriker, bryggerier, sockerbruk och mekaniska verkstäder. Mölndalsån har varit ett industriellt avloppsdike och den skiten rörde man runt i när man muddrade ån.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements