Steve Jobs slutar som VD på Apple – en epok går i graven

Steve Jobs är en av Apples grundare och en av dem som deltagit mycket aktivt i skapandet av den interaktiva internetmiljön med webben och social medier. Han har i stort sett varit i ledningen för Apple under hela företagets existens, utom under en kortare period. Den perioden var företagets minst lyckosamma och innebar problem för Apple.

Apple, med Jobs i ledningen, var det företag som lanserade det grafisk användargränssnittet för datorer och är det företaget som närmast till att tillverka och sälja datorer på samma sätt som man tillverkar och säljer tvättmaskiner eller kylskåp. Att köpa en Mac från Apple är att köpa en dator utan några större problem. Tryck på knappen och du är igång. Virus är inget man heller behöver fundera över i nån större utsträckning, i praktiken är de obefintliga.

Efter den dåliga perioden för Apple kom Steve Jobs tillbaks in i företaget och tog med sig ett nytt operativsystem, baserat på Unix. Därefter har Apple lanserat den ”intelligenta” mobiltelefonen (smartphone), Iphone (iPhone), blivit ledande på området och sen kom också surfplattan Ipad (iPad). Inte så kul för de traditionella mobiltelefontillverkarna kanske. Apple gick också om Microsoft som  världens högst värderade IT-företag och var en liten kort period världens högst värderade företag. Med tanke Steve Jobs betydelse för Apple som företag är det inte förvånande att börskursen rasar när han nu grund av sjukdom tvingas sluta som VD. Konkurrerande företags börskurser har för sin del stigit.

Intressant?
Bloggat: Kulturbloggen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements