Marinen slutar jaga fisk innanför Öckerö

I en halv vecka har marinen jagat fisk innanför Öckerö och Hönö i Göteborgs norra skärgård. Fast man har förstås hävdat att man jagat en ubåt. Som vanligt har det dock visat sig att det knappast har funnits en ubåt i området. Även om marinen vidhåller att det skulle kunna ha varit en ubåt där så finns det inga som helst belägg för det. Troligare är att det som några personer sett är en val, tumlare eller någon fisk, kanske nån av de stora hajar som finns på västkusten, håbranden, håkäringen eller brugden.

För mig är det uppenbart helt osannolikt att en ubåt skulle ha befunnit sig mellan Fotö-Hönö-Öckerö och Grötö-Kalvsund-Björkö. Det finns inge som helst rimlig anledning att gå in där med en ubåt. Det bor tusentals människor inom synhåll, där finns inga hemliga eller militära anläggningar. De som ne gång fanns på Björkö är nedlagda för länge sen. Det enda av nåt som helst militärt eller strategiskt intresse i området är väl JW Bergs propellerfabrik och varvet på Öckerö: men vill man spana på nåt där är det bara att bussen ut och promenera omkring. verkar lite onödigt med en ubåt.

Äve om man ville spana på nåt i Göteborgs hamn (fast det område där marinen letat är inte på vägen till Göteborg hamn och inte en del av Göteborgs ham) så är det enklare att ta bilen eller busen och kolla in det man vill kartlägga. En ubåt är helt enkelt overkill.

Sen begriper jag inte heller vilken främmande makt det skulle handla om? I praktiken är Sverige en del av Nato och det betyder att en ubåt fån dem hade man känt till. Ryska ubåtar kan ju knappast komma ut ur Östersjön utan att man från Nato har koll på det och det betyder att Sverige också har koll på det. En ubåt från ryska ishavsflottan är då alternativet, men ärligt sagt så känns det inte trovärdigt eller rimligt.

Sanningen är nog faktiskt att den att marinen jagat fisk eller val. Som så många gånger förr. Men nu ska marinen i alla fall trappa ner på fiskjakten och kanske helt avveckla den för denna gång.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Syftet med besöket behöver ju inte vara att kartlägga och spana. Det kan vara fråga om träning eller utbildning.
  Det kan vara fråga om Svenska eller Natoubåtar och att Marinens agerande ingår i någon form av övening..
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13636869.ab Knappast en fisk va?

  • Nu är det där ju inte samma händelse. Och det där handlar troligen om vind och ström. Som skärgårdsbon i en av artiklarna mycket riktigt säger. Jag har sett fenomenet många gånger.

   Om det var träning så skulle marinen vetat om det. Sverige är i praktiken en del av Nato och hur det är med ryska ubåtar har jag redan gått igenom.

 • Anonym

  Aha! Miss av mig. Trodde det var samma händelse. dock tror jag inte ett skvatt på att vind eller ström kan dra bojen på det viset.

  Vad jag menar är att det kan vara träning som marinen är inbegripen i, Att svenska marinen deltar i övningen. Alla övningar är inte offentligt kända.

  • Bojen är mystiskt, men det är inte så att bojen förflyttas med strömmen utan det är i så fall en synvilla.

   Du kan mycket väl ha rätt i att det som äger rum ute vid Öckerö är en övning av marinen som man officiellt hävdar att det är en ubåtsjakt för att ha nån förklaring att komma med. Man utnyttjar ett konstigt larm för en övning. Det finner jag som en fullt tänkbar teori.

 • Anonym

  Med tanke på hur den svenska försvarsmakten ser ut idag, både när det gäller antalet fartyg och var dessa är placerade, är det fritt fram att bedriva undervattensövningar på den västkusten.
  Fartygen är inte fler idag än att man kan räkna dessa via satelitbilder, de närmaste (från västkusten räknat) ligger i Karlskrona och det tar en stund att ta sig sträckan sjövägen.

  • Det är som jag förstår det helt riktigt. Men eftersom Sverige i praktiken är end el av Nato och på Västkusten finns bara Nato. Västerhavet är liksom ett innanhav för Nato så är möjligheten till en ubåt som marinen inte känner till i stort sett obefintlig.