Socialdemokratisk framgång i svensktalande land

På det till Finland hörande men självstyrande Åland har det just varit val. Liberalerna tappade 3 mandat och fick lika många som socialdemokraterna, 6 mandat. Socialdemokraterna fördubblade antalet mandat och ökade alltså med tre. Inget av dessa partier blev dock störst utan det blev Centern med 7 mandat. Centerns partiledare Harry Jansson kom dock inte in i lagtinget, Ålands parlament. I lagtinget sitter ytterligare tre partier, moderaterna med fyr mandat, Obunden samling med lika många och och Ålands framtid fick tre mandat. Moderaterna och Ålands framtid ökade med ett mandat var.

Regringsbildandet kan i och med valresultatet bli komplicerat men föreslagen till lantråd är socialdemokraternas ledare Camilla Gunell:

Den som direkt fördes fram som lantrådskandidat, även av ledande Centerpartister, var Socialdemokraternas ledare Camilla Gunell. Hon ledde inte bara sitt parti till dubbla mandat, hon slog också rekord i antal personröster och var överlägset mest populär bland väljarna.

–Det känns otroligt och fantastiskt. Vi gick fram på hela Åland, till och med i kommuner som Föglö där vi brukar vara sämst. Jag är både förvånad och glad över det trots att vi känt att valvinden varit god, säger en något omtumlad Camilla Gunell.

Lantrådet är den åländska regeringschefen, dvs ordförande i landskapsregeringen, Ålands regering.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements