Opinionsras för sossarna

Som en följd av Håkan Juholts slarv med sitt bidrag för dubbelt boende har stödet för socialdemokraterna rasat med 10%. Centern har inte rasat i opinionen, trots att två av deras riksdagsledamöter också gjort samma misstag som Håkan Juholt. Ett misstag som visserligen inte varit ett brott mot några regler och inte heller nåt brott mot nån lag, men ändock ett misstag och en felaktighet.

Att Håkan Juholts misstag fått större konsekvenser än centerpartisters och moderaters har flera orsaker. Socialdemokratiska väljare kräver mer av sina företrädare än borgerliga väljare gör. Borgerlig media vill hellre hetsa mot socialdemokrater än mot borgerliga riksdagsledamöter. Slutligen så är Håkan Juholt partiledare medan de centerpartister och moderater som fått för mycket i bidrag för dubbelt boende är vanliga riksdagsledamöter.

Jag är ganska övertygad om att den avgörande faktorn för raset i opinionen är medias tydliga inriktning på trakasserier av socialdemokrater snarare än att uppmärksamma sakfrågorna i sig. Suddiga regler och för stora utbetalningar till en rad politiker från flera partier uppmärksammas inte som det generella problem det är, utan det är specifikt Håkan Juholts misstag (grundorsaken till fallet i opinionen) och Håkan Juholt som det hetsas mot. Det stora raset för sossarna som delvis skapats av media blir nu dessutom ett ytterligare skäl att fortsätt hetsen mot Juholt.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements