Muslimskt parti i Tunisien är inte fundamentalister

I valet i Tunisien idag så förväntas ett muslimskt parti bli det största partiet. Detta kanske främst för att partiet är organiserat och närvarande på landsbygden och i inlandet där den tunisiska revolutionen startade. Partiet som heter Ennahda förföljdes mycket hårt under Ben Alis regim. Partiledaren Rachid Ghannouchi levde då i landsflykt i London. I västmedia utmålas partiet som islamister, muslimska fundamentalister. Men det är helt enkelt inte korrekt. Istället ska partiet jämföras med Erdogans regeringsparti i Turkiet som Benny Åsman skriver:

Plattityder om emirat, sharialagar och religiös diktatur saknas inte i europeiska media vilket mest speglar den islamofobi som slagit rot i alltför många läger. Om Ennahda ska jämföras med någon politisk strömning blir det Erdogans islamska regeringsparti i Turkiet som ligger närmast.

Här på bloggen har vi naturligtvis inga sympatier för religiösa strömningar som blandar sig i politiken eller som vill blanda in religionen i politiken, vare sig om det gäller muslimska partier eller svenska kristdemokrater. Men nu finns de och så länge de förespråkar demokratiska fri- och rättigheter för alla och arbetande människor sluter upp bakom deras program ska de naturligtvis respekteras och garanteras deltagande i den politiska processen. Erfarenheten av vad som hände när den algeriska militären konfiskerade islamisternas valseger förskräcker än i dag stora delar av Algeriets medborgare. Mycket av den fundamentalistiska terrorism som utvecklats hade aldrig sett dagens ljus om det algeriska folkets val hade respekterats.

I tal och skrift jämför sig också Rachid Ghannouchi med Erdogan och säger sig stå för en demokratisk statsform med islam som statsreligion. För vissa är det redan ett rött skynke. Men det beror på vad det döljer. I Sverige var protestantismen statsreligion till för inte så länge sedan och i katolska länder är den det fortfarande.

Benny Åsman har också översatt lite av vad Ghannouchi skrivit i en artikel i den brittiska tidningen Guardian:

-Vi har länge förespråkat demokratin i huvudfåran inom politisk islam, vilket vi tror är bästa skyddet mot orättvisor och översitteri.

-Fredliga maktskiften via val, respekt för folkviljan, beskydd av kvinnans rättigheter, rättsväsendets självständighet, frihet för press och media och skydd av minoriteters rättigheter står inte i motsättning till islam, skriver Ghannouchi.

I samma text står det också klart att hans parti inte har något alternativ till den kapitalistiska ekonomin och inte ens till den förhärskande nyliberalismen.

-Vi förespråkar ett ekonomiskt system som uppmuntrar privat företagande och initiativ och som stimulerar investeringar… Vi vill göra vårt land till ett vibrerande och attraktivt ekonomiskt centra för inhemska och utländska investeringar, skriver han och lämnar inget tvivel om vilket system Ennahda står för.

Det mesta tyder alltså på att Ghannouchi är en tunisisk Erdogan och att partiet Ennahda. Ett borgerligt parti med religiösa förtecken. Kanske inte så olikt de olika kristdemokratiska partier som finns  i många västeuropeiska länder inklusive Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Uppdatering 24 oktober: Det kan ha gått bättre än väntat för Ennahda.

Advertisements
  • mussemanda

    tack för en bra artikel