Behövs det verkligen en kriskommission för Malmö?

Antalet mord i Malmö på en dryg månad är onekligen lite extraordinärt när det sker i en enda stad på så kort tid. Men är det verkligen ett tecken på att Malmö har problem som kräver en kriskommission? Det tycker jag nog ändå inte. Sådan anhopningar av mord kan det bli ibland och ofta är det rena tillfälligheter som gör att det blir så. Liknande saker har setts i Göteborg och i andra orter. Inte heller tycks morden i Malmö höra ihop även om flera av dem ( i stort sett alla, skjutvapen är ju i sig ett sådant tecken) visar upp tydliga tecken på att vara gangstermord.

Sett över de senaste tio åren avviker Malmö inte på något sätt från de två andra svensk storstäderna. Malmö har dock en något lägre mordfrekvens än Göteborg eller Stockholm och utmärker sig inte på något annat sätt heller. Malmö har helt enkelt inte den typen av problem med våld och gäng, som det ofta framställs i media, att en kommission är nödvändig. Sverige har inte heller några problem med organiserad brottslighet av den dimensionen att en kommission är nödvändig. Extra polisinsats just nu i Malmö tycker jag däremot verkar vettigt och så har det ju redan blivit.

Lösningen på problem med ökad gängbrottslighet är dessutom välkända. Mer jobb och minskade klassklyftor är det som på sikt kan få bukt med ökad gängbrottslighet. Avprivatiseringar liksom färre offentliga upphandlingar och därmed färre möjligheter till ekonomisk brottslighet skulle vara ytterligare ett steg på vägen mot minskad organiserad brottslighet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements