Att SGS har avtal med idrottsföreningar är inte upprörande

Det har visat sig att SGS Studentbostäder i Göteborg har avtal med idrottsföreningar som exempelvis RIK om att de ska få hyra studentlägenheter till de unga personer som de tar till Göteborg för att gå på idrottsgymnasium och spela med klubben. Sådana avtal kan inte vara fel.

Det handlar om unga människor som klart har större behov av trygga lösningar än vad vuxna högskolestuderande har. Därför tycker jag inte att sådana avtal är speciellt upprörande eller på något sätt fel. Oavsett om det inte är helt i enlighet med SGS stadgar så är det dock inte heller ett brott mot stadgarna vad jag förstå. Ur mänsklig synpunkt är det däremot riktigt att prioritera tonåringar framför vuxna.

Vad som är upprörande är om den sparkade VD:n Mats Odersjö har använt SGS konton, kort och tillgångar för att gynna sig själv och sina vänner. Sådant kallas korruption. Det är upprörande och naturligtvis ett allvarligt problem. Men att hyra ut till tonåringar genom avtal med idrottsklubbar tycker jag inte är nåt att vara upprörd över  eller nåt som är fel.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

4 svar på “Att SGS har avtal med idrottsföreningar är inte upprörande”

 1. Så det är viktigare att idrottstuderande gymnasieungdomar får bostad i studieorten än att teknik-, ingenjör-, naturvetenskap-, lärar- och forskarstuderande (etc) vuxna kan få bostad i studieorten? För idrott är alltid viktigare allting annat eller? Jag förstår inte riktigt din logik.
  Självklart ska gymnasieungdomar som studerar långväga få bostad, men att ge det genom en stiftelse som har som krav på alla andra boenden att de är högskolestudenter och som kollar hur många högskolepoäng dessa tar årligen så att de uppnår det minsta kravet. Det är inte ”inte upprörande”, hade jag inte varit medveten om mitt tillfälligt ökade blodtryck justnu hade jag kunnat lista ett och annat mindre trevligt skällsord kring vad jag egentligen tycker det är.

  1. Det är viktigare att ge unga människor trygghet. Vuxna människor kan ta hand om sig själva. vad är det för konstigt med den inställningen? Så resonerar ju alla föräldrar. Det är en normal inställning, en sund inställning, en human inställning, en vettig inställning.

   DIn inställning verkar mest handla om ren egoism, annars skulle du väl inte bli så upprörd; eller?

   För att få hyra på SGS krävs inte att du är studerande på högskolenivå, utan det är så att den typen av hyresgäster har prioritet. På 1970-talet var kanske hälften av de boende på Olofshöjds studenthem flyktingar och inte studenter. Som ett exempel på varför reglerna är utformade som de är. Det är inte förbjudet att hyra ut till andra. Det som står i GP om stadgarna är fel. Citat ur stadgarna:

   Stiftelsen har till föremål för sin verksamhet att tillgodose bostadsbehovet
   för de studerande vid de högre läroanstalterna i Göteborg genom att
   förvärva fastigheter eller tomträtt till tomter för att därå uppföra och förvalta
   studentbostadshus med tillhörande affärslägenheter och kollektiva anordningar
   även som i av andra ägda fastigheter förvärva eller hyra bostäder med
   tillhörande utrymmen.

   https://www.sgsstudentbostader.se/Upload/SGS%20Stadgar.pdf

   1. Att det har bott familjer och andra som inte studerar på bl.a. Studiegången än idag är allmänt känt jo, de har ju bott kvar där sen just 70-talet och andra tider då det inte var lika stort tryck på studentlägenheterna från just studenter (och självklart ska man inte kasta ut folk på gatan). Min poäng är att det är visst är upprörande då lägenheterna, som du just citerar ”att tillgodose bostadsbehovet för de studerande vid de högre läroanstalterna i Göteborg”. Dessa studerande på högre lärosäten har även som krav att de måste ta tillräckligt många högskolepoäng varje år för att få bo kvar. Jag tvivlar starkt på att de som har fått lägenheter på SGS utan att vara högskolestuderande har haft några krav på sig att ta tillräckligt många högskolepoäng varje år.

    Detta handlar inte om egoism, det handlar om rättvisa. Om pengarna nu går till för att befrämja och förvalta möjligheten för studenter att bo och studera i staden, som det just är allmänt känt att de har sämre ekonomiskt ställt än många andra, utan att det blir för dyrt för dem. Då ska det GÅ till studenterna! Det är trots allt en investering för framtiden att vi har gott om högutbildade, och möjligheten att vem som helst, utan ekonomiska medel ska kunna studera på högre lärosäten.

    Varför jag blir upprörd är för att, med den nurvarande regeringens bostadspolitik, finns det knappt möjligheten att bygga nya studentbostäder på ekonomiskt hållbara sätt. Då kan man knappast låta de få studentbostäder som faktiskt finns i staden och som är till för att ”tillgodose bostadsbehovet för de studerande vid de högre läroanstalterna” gå till ickestuderande.

    Och för långväga gymnasister måste det gå att ordna billiga och tillräckligt bra bostäder utan att behöva gå före en två till tre år lång studentbostadskö och så ta lägenheter från högskolestuderande.

    1. Rättvisa är att vuxna får klara sig själv och att vi tar hand om barn.

     Med nuvarande politik så finns det inga möjligheter att bygga lägenheter för vanligt folk överhuvudtaget. I jämförelse med en brist på 30 000 bostäder för vanliga göteborgare så förefaller mig studenternas problem försumbara. De flesta studenter är människor med bättre resurser än många andra i samhället så de har lättare att fixa saker än vad de flesta människor har.

     Studenter har det inte sämre ekonomiskt än andra. Sämre än de som arbetar och har fast heltidsjobb, visst. Men inte sämre än arbetslösa, sjuka, fattigpensionärer osv.

Kommentarer är stängda.