Det är svårt att få jobb därför att det inte finns jobb

När arbetslösheten är kring 10% och ungdomsarbetslösheten kring 20% så arbetslösheten för en enskild det i stort sett ingenting med den enskilda människan att göra. Det handlar inte om att människor är ”oanställbara”. Det handlar inte om människor är lata, det handlar inte om att man ”inte vet hur man söker jobb”.  Det handlar om att det inte finns jobb och därför kan endast de med tur, rätt ålder, rätt utbildning, kontakter och rätt namn få jobb.

Problemet med att det inte finns några arbeten är alltså inte något man kan lösa genom lägre arbetslöshetsersättning. Det är inget man kan lösa med ”coacher” eller med ”söka jobb”-kurser. Inte heller är det nåt som kan lösas genom att alla blir egna företagare. Ingen av de åtgärderna ger nämligen fler jobb. Det ger istället, om de ger något överhuvudtaget, sämre ekonomi och sämre självkänsla.

Det mesta regeringen gjort kring arbetslösheten har inte betytt ett skit. Därför att inget av det skapat några nya arbetstillfällen. Ji de saker som försämrats har betytt nåt. De har gjort folks liv sämre och folk fattigare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements