Makten bör finnas hos politiker – inte hos anonyma kapitalister

Svenska Dagbladets ledarskribent Benjamin Katzeff Silberstein gillar inte demokrati. När Vänsterpartiet vill ge makten över vården och utbildningen till demokratiskt valda politiker och demokratiskt utsedda företagsledare kallar han det vansinne. Demokratiskt utsedda företagsledare är enligt honom byråkrater och inget annat. Precis som om det saknas byråkrater i privata företag. Det gör det naturligtvis inte.

Demokratiskt utsedda ledare för offentligt verksamhet är inte mer byråkrater än chefer som utsetts av helt odemokratiskt tillsatta kapitalägare i skattesmitande riskkapitalbolag. Det senare är dock vad Katzeff Silberstein föredrar, för det är nämligen de som har makten över de privatiserade och vinstdrivna skol- och vårdföretagen. Enskilda, vanliga människor och/eller lärare har ingen makt i de verksamheterna. Skattesmitande odemokratiska byråkratiska företagsledare är hans modell medan min och vänsterpartiets är demokratiskt valda politiker och demokratiskt tillsatta verksamhetschefer.

Det finns ett värde i demokrati. Det finns inget värde i skattesmitning. Men SVD:s ledarskribent föredrar skattesmitning och icke-demokrati. Bedrövligt, men det säger en hel del om den svenska högern.

Intressant?
Bloggat: Jinge, ARAR, Wikström, Esbati, Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements