Utvisad från Sverige – torterad av Assads regim

Tisdagen den 8 november förra året utvisade Sverige den politiska flyktingen Fares Mahmud till diktaturen i Syrien. Migrationsverket hävdade, trots Fares omfattande politiska aktivitet i Kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, att han inte riskerade att gripas vid återvändandet.

Redan veckan efter verkställandet av utvisningen avslöjades att Fares Mahmud fördes till fängelse nr 48 i Damaskus och sedan vidare till högriskfängelset Faihae. Där försvann alla spår och det var tyst i över ett halvår.

Fares Mahmud har nyligen fritagits från fängelset och kunde från sitt gömställe i Syrien kontakta Asylrörelsen i Stockholm och berätta vad som hänt. Han hade blivit fängslad och torterad. Precis vad svenska flyktingaktivister och han själv hävdat skulle hända.

Azad Qamisloki, aktiv i Asylrörelsen i Stockholm och Kurdiska Framtidsrörelsens svenska del tog emot Fares berättelse:

– Efter att ha blivit förhörd av syriska migrationsverket förs Fares den 11 november till säkerhetsområde 48 i Damaskus, ett fängelse där han förhörds på nytt. Han tvingas skriva under blanka papper som sen fylls i med ‘erkännanden’. Fares hölls fången i en liten cell med 33 andra fångar. Den 16 december kommer poliser till cellen, misshandlar Fares och sätter på honom ögonbindel. Han förs till Faihae-fängelset och blir inlåst i en underjordisk källare. Under en månad utsätts Fares för upprepad tortyr. Fares flyttas till slut till en liten cell där han hålls inlåst i 4 månader tillsammans med 55 andra fångar. De svälter och utsätts konstant för misshandel och förolämpningar. Efter perioden på Faihae flyttas Fares runt till fängelse efter fängelse, till centralfängelset i Deir ez-Zor, centralfängelset i al-Hasakah, ‘Adra i Damaskus m fl. När Fares transporterades i en av regimens bepansrade långtradare mellan Qamishli och Damaskus stannade de till slut och fritogs av Fria syriska armén i en vägavspärring. De ombads ta sig byarna längs den turkiska gränsen, återger Azad Qami?loki.

– Det finns många följdfrågor till Fares berättelse som vi i dagsläget inte kan få svar på då data- och telekommunikation stängdes ner i det område Fares befinner sig. Vi försöker få kontakt med honom. Vi vet vilken tortyr andra fångar utsätts för i den kända underjordiska källaren på Faihae; upphängning i armarna, elchocker och vattentortyr är vanliga. Cellerna Fares berättar om är inte stora. Man trycks in som boskap. Min far, som själv suttit där, brukade säga att ”sittandes kan man inte sträcka benen och ståendes kan man inte sträcka armarna”, berättar Azad Qami?loki.

Asylrörelsen i Stockholm anser att UD nu måste agera för att få hem Fares Mahmud till Sverige. Fares fru och barn tvingades leva gömda i Sverige fram tills Migrationsverket till slut gav efter för opinionen och stoppade alla utvisningar till Syrien den 30 januari 2011. Men de fick bara tillfälligt uppehållstillstånd i likhet med andra syrier.

Asylrörelsen i Stockholm vill därför också  att Fares och hans familj samt alla syriska flyktingar i Sverige ska få permanent uppehållstillstånd.

Svensson/Asylrörelsen i Stockholm

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements