Invasiva djurarter

En fara för många ekosystem är så kallat invasiva arter. Arter som sprider sig i nya ekosystem och miljöer där de inte utvecklats och inte har några naturliga fiender. Invasiva arter i Sverige finns både till havs och på land. I havet är myndigheter och forskare mest oroliga för den amerikanska kammaneten. Den orsakade enligt uppgift en krasch för fiskebestånden i Svart havet så det verkar ju vara en problematisk art.

Mårdhund

Mårdhund

På land är det djur som mårdhund som bl.a. sprider dvärgbandmask, som man oroar sig för. Fast de som finns i Sverige har inte någon dvärgbandmask så just det verkar vara en överdriven fara. Vidare tar den en hel del fågel. Enda naturliga fienden torde väl vara varg, så med mårdhunden lös i södra Sverige måste vi nog också ha lite fler vargar. Men det dröjer, än finns ingen fast mårdhundsstam i södra Sverige, utan mårdhunden finns bara vild i norr. Mårdhund finns dock i Danmark så den kan sprida sig därifrån till Skåne.

En annan art som forskarna är oroliga för är tvättbjörn som är mycket utbredd i Tyskland. Även här torde varg innebära begränsningar för utbredningen. Kanske kan också lodjur vara en begränsning.

Men det mest spridda och kanske mest hatade invasiva djurarten i Sverige är den så kallade mördarsnigeln. Spansk skogssnigel som den egentligen heter. Den lär vi inte längre kunna bli av med. Jättelokan är en annan känd invasiv art. En stor växt, en jätteblomma i det fallet. Men kanske inte så problematisk som det verkar. Jag tycker personligen mer illa om kirskål. Också en invasiv och främmande växt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

PS. Lejonet eller lejonen i England kanske också kan hänföras till de invasiva arterna.

Advertisements
  • affehund

    Fördelen med kirskål är att den är god att äta…….