Några problem med dagens händelser i Göteborg

Det ena problemet är själva uthängningen och det sexistiska skitsnacket och ryktespridningen på Facebook och Instagram. Det andra problemet är de reaktioner som detta skapade och som resulterade i oroligheter på stan.

Som ansvarig för att ha starta uthängningen på nätet har några olika unga tjejer pekats ut. En del fick för sig att en tjej som kunde vara ansvarig för uthängningskontot gick på Plusgymnasiet. Hur det är med detta är oklart. Många anser också att de som snackade skit om olika killar och tjejer på det aktuella skitsnackskontot på Instagram själva blev uthängda på kontot. Den som hängde ut uppgiftslämnarna ska ha varit originalinnehavaren av Instagramkontot enligt en del uppgifter. Men även detta är mycket oklart.

Klart är att det fanns en rad olika grupper som var kraftigt missnöjda med olika saker. Dels de uthängda personerna, dels deras anhöriga varav en del reagerade med motiv som kan anses vara hedersrelaterade och andra reagerade med antisexistiska motiv. Dessutom har vi de personer som hängdes ut som sexister och skitsnackare. Det handlar om rent förtal. De olika grupperna tycks också ha överlappat varandra, men mycket är och kommer sannolikt att förbli oklart.

Attacken mot Plusgymnasiet utlöstes av det som skedde på de aktuella kontona, men det är uppenbart att ungdomar som kom dit gjorde av en lång rad olika anledningar. Hämnd tycks dock ha varit dominerande och när skolan attackerades var det kanske främst detta som var den utlösande orsaken. Polisen var förvarnade om vad som skulle kunna hända och befann sig på Plusgymnasiet i förväg, men på grund av mängden ungdomar så fick förstärkning snart tillkallas. Bråk mellan polis och ungdomar uppstod.

Man kan lära sig flera saker av detta. Alla måste vara försiktiga med vad man säger på olika sociala mediesajter på Internet. Det mesta blir stort och fel. Väldigt fort. Det blir snabbt missuppfattningar och missförstånd. Snabbt och fort. Folk skadas.. Man måste också vara försiktig när man reagerar på vad som sägs på nätet och man ska inte agera på impuls. Det blir inte bra. Kravaller och upplopp ska inte vara spontana, då går det alltid åt helvete. Det blir aldrig bra. Dessutom ska de inte ha oklara syften, dimmiga orsaker och felaktiga mål. Sådant leder aldrig till nåt gott. Inte denna gång och inte andra gånger heller. Den här typen av upplopp är bara destruktiva och fyller inga goda syften alls.

De enda som i förlängningen kommer att tjäna på det som hänt i Göteborg idag (och på Instagram och Facebook)  är nog fascisterna och rasisterna i  Sverigedemokraterna. Inte bra alls. Inte bra för nån annan.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

PS 7:03 121219. Polisen har förhört en 17-åring om förtalskontot på Instagram.  Enligt uppgift går personen på Plusgymnasiet. Personen förnekar all inblandning. Ett nytt Instagramkonto har dessutom öppnat där samma förtalsverksamhet fortsätter.

Advertisements
 • Inte bara allmänt ohyfs utan direkt riktat mot tjejer. Med tjejer inblandade också. #patriarkatet alltså. I nya metoder. Sånt här gjorde ju folk innan digitala eran också, bara att det verkar gå mycket snabbare nu.

  Tror huvuddelen av de som var på ”tumultet” inte hade en aning om vad de gjorde där , de små filmklippen ser mest väldigt virrig ut. Någon politisk kravall var det ju inte, utan polis på plats vet man inte vad som hänt.

 •  Jag håller med om att upplopp för såna här ”skitsaker” inte är särskilt intelligenta. Men eftersom jag bekänner mig till att vara en sk ”kulturrasist” enligt sk ”antirasiters” nya definition på rasism, så hävdar jag att många, de flesta av, målen för förtalet inte var de vanliga subjekten, dvs etniska svenska tjejer (och enligt uppgift några killar, men jag undrar om det inte anses mer vara en merit än kränkande? med tanke på den patriarkala kulturen vi har i samhället) och därför fick vi denna reaktion. Men å andra sidan vet jag inte mycket mer om det än du, bara sk ”fördomar” som jag härmed erkänner att jag luftar.

  • De flest som blev uthängda och förtalade är unga invandrartjejer, men det handlar även om många unga killar. De som utpekats om ansvariga är två olika invandrartjejer, en av dem ska ha blivit förhörd. De som deltagit i bråket och de som blivit uthängda är till viss del samma personer. Sannolikt har en del av de uthängda och en del av de som deltog i bråket också deltagit i skitsnacket och förtalet.

 • En fråga förresten: varför du börjat med förhandsmoderering? Jag följer din blogg och kommentarer (innan du började förmoderera) och kan inte minnas att jag sett några kommentarer som varit särskilt uppseendeväckande som du skulle kunna bli åtalad för eller såna som jag ansett att du skulle reagerat emot, som skulle bryta mot dina regler.

  Detta är ju din blogg, och du får naturligtvis göra som du vill, bara lite nyfiken.

  • Jag har en diskussion med Nämnden för Radio och TV om mitt utgivningsbevis. De kräver att jag ska ha förhandsmoderering. Så just nu har jag det.

 • Jahhollis

  Vilken sorts upplopp fyller ”goda syften”?

  • Har du hört talas om den arabiska våren och Tahrir?

 • ATB

  Förutom den obligatoriska och väntade slutklämmen..bra och förnuftig analys och resonnemang. Men, även du bör väl efterhand ha någon liten förståelse för SDs ökande sympatier? Du läser väl också dagstidningar?
  Nu bor du i Malmö och har endast medias bilder och rapportering från dagens händelser. Vi som har vår dagliga gärning i dessa kvarter kunde inte undgå att se vilken etnicitet bråkstakarna hade. Ett tag såg det ut som ett ”mini-Tahirtorg”.

 • Jag har ingen som helst förståelse för stödet till SD. Det innebär bara ökade problem och är ingen som helst lösning på nåt. Jag kan förstå de mekanismer som gör att stödet för SD ökar, men jag har ingen förståelse för deras (varken SD:S eller de personer som stöder partiet) åsikter, deras förklaringar eller nåt annat som har med det partiet att göra.

 • saqqara3

  Hur skall man förstå den här typen av upplopp? Håller den teknologiska utvecklingen på att leda oss tillbaka till medeltidens mob-mentalitet? Såvitt jag vet var den här typen av reaktioner vanliga när något störde ordningen i byar på medeltiden.

 •  @ saqqara3 – Nej inte bara på medeltiden. Den här typen av mob mentalitet finns ofta bland etniska svenskar också utan att det ger ökade stöd till SD. En är alla fotbolls huliganer som samlas och slås, antingen utanför Råsunda eller andra stadium eller så bestämmer de mötesplats för att slås utan att störas av polis. Det har ju gått så långt att polisen tar betald av fotbollslagen för att bevaka deras matcher. Under fotbolls eller ishockymatcherna så är de verbala remsorna så grova att många barnfamiljer har slutat gå till de. Men skulle några invandrare säga sånt eller slås så är de enligt vissa medeltida vildar. Jag är glad att åtminståne deras ledare inte går omkring med järnrör.